Erdoğan tahıl anlaşmasının uzatıldığını açıkladı

Erdoğan tahıl anlaşmasının uzatıldığını açıkladı
Ukrayna Altyapı Bakanlığı,19 Kasım'da süresi dolacak olan Karadeniz Tahıl Anlaşması'na dair önemli bir açıklamada bulundu. Erdoğan, tahıl koridoru anlaşmasının 19 Kasım tarihinden itibaren 120 gün uzatıldığını açıkladı.

Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştır" açıklamasında bulundu.

RUSYA HENÜZ AÇIKLAMA YAPMADI

BM Genel Sekreteri Antonio Guteres ise Ukrayna''dan gelen açıklamaya paralel bir şekilde, "Tarafların mutabakatından memnunuz" açıklaması yaptı. Anlaşmanın üçüncü tarafı Rusya''dan ise henüz bir açıklama gelmedi. 

UKRAYNA''DAN AÇIKLAMA 

19 Kasım''da süresi dolacak olan Karadeniz Tahıl Anlaşması''na dair önemli bir açıklama geldi. Ukrayna Altyapı Bakanlığı, İstanbul''da imzalanan anlaşmanın 120 gün uzatılacağını söyledi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna''nın açıklamasının niyet beyanı olduğunu ancak görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Rusya''dan ise henüz açıklama gelmedi.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov sosyal medya hesabından, Karadeniz Tahıl anlaşmasının 120 gün uzatılacağını duyurdu.

Kubrakov açıklamasında "Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar ve BM Genel sekreteri António Guterres küresel gıda krizi için bir önemli adım daha attı" ifadelerini kullandı.

ZELENSKİ''DEN AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de tahıl anlaşmasının120 gün uzatılacağını belirterek, "Ukrayna, Erdoğan ve Guterres ile gıda krizine karşı kilit bir karar aldı. Türkiye ve BM''den resmi açıklama bekliyoruz" dedi.

Türkiye güvenlik kaynakları ise konuya ilişkin, "Ukrayna''nın açıklaması bir niyet beyanıdır. Tahıl girişiminin süresinin uzatılmasına ilişkin karar toplantılar tamamlanınca açıklanacaktır" açıklamasında  bulundu.

TAHIL ANLAŞMASI

Ukrayna savaşı nedeniyle ülkeden çıkartılamayan tahıllar İstanbul''da imzalanan tahıl anlaşmasıyla ihtiyacı olan ülkelere gönderilmeye başlanmıştı.

Şimdiye kadar anlaşma kapsamında 11 milyon tondan fazla tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmişti. Rusya geçtiğimiz günlerde anlaşmayı kısa süreliğine askıya alsa da Türkiye''nin girişimleriyle tahılın sevkiyatı yeniden sağlanmıştı.

22 Temmuz''da İstanbul''da imzalanan anlaşmanın geçerliliği 19 Kasım''da sona eriyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 sonrası yaptığı açıklamada Türkiye''ye dönünce anlaşmanın uzatılması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''i arayacağını söylemişti.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı''ndan konuya ilişkin açıklama geldi. Bakanlık 19 Kasım''da sona erecek anlaşmanın 120 gün boyunca uzatıldığını duyurdu. 

Türkiye ve Rusya Savunma Bakanlıkları, Ukrayna Altyapı Bakanlığı ülkeler adına süreci yürüten kurumlar olarak belirlenmişti. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar