Erdoğan ''İsveç ayrı Finlandiya ayrı'' demişti... Finlandiya'dan cevap geldi

Erdoğan ''İsveç ayrı Finlandiya ayrı'' demişti... Finlandiya'dan cevap geldi
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreçleri hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Finlandiya'yı ayrı değerlendirebiliriz" açıklamasında bulunmuştu. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, NATO'ya İsveç ile birlikte gireceklerini açıkladı.

İsveç''te ikamet eden terör örgütü sempatizanları, Türkiye ve İsveç arasında gerginliğe sebep olurken, son haftalarda Danimarka''lı ırkçı politikacı Rasmus Paludan''ın Stockholm''de Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakma provokasyonu iki ülke arasındaki gerginliği daha da yükseltti. 

Paludan''ın yaptığı provokatif eylem İsveç yetkilileri tarafından "ifade özgürlüğü" olarak tanımlanmış ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile olayı kınamıştı. Dün düzenlenen programda soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez NATO üyelik sürecinde İsveç ve Finlandiya arasında ayrıma gidilebileceğini belirterek, Finlandiya için yeşil ışık yakmıştı. Erdoğan''ın açıklamalarının ardından Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Havisto, NATO üyelik süreci hakkında yeni demeçler verdi.

"İSVEÇ EN YAKIN MÜTTEFİKİMİZ"

Erdoğan''ın yaptığı açıklamaları hatırlatan Haavisto, "Öyle zannediyorum ki Türkiye''de bizim NATO sürecimizi hızlandırmaya yönelik bir görüş var" diyerek, İsveç hakkında "İsveç, savunma ve dış politika alanında en yakın müttefikimiz. NATO''ya İsveç ile beraber üye olmayı arzu ediyoruz ve son 10 ayda ittifaka katılım konusunda olumlu adımlar attık" ifadelerini kullandı. 

"BEKLEMEK İÇİN SABIRLIYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Haavisto, üyeliklerinin onaylanmasının, NATO üyesi ülkelerin de yararına olduğunu kaydetti.

Haavisto, Türkiye''nin NATO üyeliklerini onaylaması için ne kadar bekleyeceklerine ilişkin soruya, "Buna sabrımız var. Bunun için de ABD, İngiltere ve Avrupalı müttefiklerimiz dahil birçok ülke bize güvenceler verdi. Bu da beklemek için iyi bir neden. Bu ülkeler, başımıza bir şey gelirse bekleme listesinde olduğumuz için yardımımıza koşacaklarını söylediler. Bu güvenlik taahhütlerini aldık. Tabii ki bunlar NATO''nun 5. maddesi gibi değil ama bizim için çok önemli" yanıtını verdi.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar