Erbakan'dan iktidara OVP tepkisi: 'Dolar 48 lira olunca enflasyon nasıl düşecek?'

Erbakan'dan iktidara OVP tepkisi: 'Dolar 48 lira olunca enflasyon nasıl düşecek?'
Yeniden Refah lideri Fatih Erbakan, Orta Vadeli Program'ı eleştirerek "Milletin derdine derman olamayacağını. Milletimizin faydasına olmaktan uzak bir program." dedi. Erbakan ayrıca, "Dolar 48 lirayken enflasyon nasıl düşecek?" diye sordu.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, bugün, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Erbakan, konuşmasında hükümete ekonomiye dönük eleştiriler getirirken Orta Vadeli Program hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı. Erbakan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

OVP MİLLETİMİZİN FAYDASINA OLMAKTAN UZAK”

"Orta Vadeli Program (OVP) gündeme geldi. Ancak OVP’nin bizim bakış açımızla milletimizin faydasına olmaktan uzak bir program olduğunu maalesef görüyoruz. Ve her zaman söylediğimiz gibi; ‘dostun en evlası acı da olsa doğruyu söyleyendir’ düsturuyla bu hareketi yapıyoruz. Ve OVP’nin milletin derdine derman olamayacağını buradan üzülerek de olsa ifade ediyoruz.

Bir defa bütçe açığı: 2022 yılında 142,7 milyar lira olan bütçe açığı, 2023 yılında 1 trilyon 633 milyar liraya fırlıyor. Yani ne demek bu? On iki misli artıyor. Bütçe açığı demek, borçlanmak demektir.

Borçlanmak demek, faiz ödemek demektir. 2024’te 1 trilyon lira daha üzerine ekliyor, 2 trilyon 652 milyar liraya çıkıyor, yani 142 milyar. Böyle bir patlama bütçe açığında tabii ki olmaması gereken bir durum. Rahmetli Erbakan Hocamızın 54’üncü Hükümet icraatlarını buradan hatırlatmak isterim. 11 aylık bir koalisyon dönemi olmasına rağmen Erbakan Hocamızın Milli Görüş zihniyetiyle yaptığı ilk iş, denk bütçeyi gerçekleştirmek olmuştur. Denk bütçe olmadan borçtan kurtulamayız, borçtan kurtulamayınca da faizden kurtulamayız.

DIŞA BAĞIMLI BİR EKONOMİDE, DOLAR İKİYE KATLARKEN ENFLASYON NASIL DÜŞECEK?

Tabii vergiler maalesef faize gidiyor. 2022’de toplanan vergilerin yüzde 13,6’sı faize giderken 2026 yılında yüzde 20’ye kadar bu oran yükseliyor. Yani vatandaşa hizmet için ülkeye, millete hizmet için kullanılması gereken bu vergilerin faize gitme oranı maalesef önümüzdeki 3 senede artacak. Bu da bizim tabii kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Enflasyonun azaltılması hedeflenmiş. Ancak burada bir çelişki var. 2023’te dolar 24-25 lira iken enflasyonumuz TÜİK'in açıkladığı enflasyon yüzde 65. Programda 2026’da doların 48 lira olacağı öngörülüyor. Dolar 48 liraya yani 2 katına çıkarken enflasyon ise yüzde 8 buçuğa düşüyor.

Bizim ekonomimiz gibi dışa bağımlı bir ekonomide, dolara bağımlı bir ekonomide, dolar ikiye katlarken enflasyonun sekizde birine-yedide birine düşmesi gibi bir durum nasıl söz konusu olacak?"

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar