Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Engelli kartı için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız

Çok kıymetli okuyucularım her Salı olduğu gibi bugün de sizlerden gelen soruları cevaplandıracağım.

Mehmet Akif Bey, 13 yaşında engelli bir oğlum var. Oğlum için engelli kartı çıkartmak istiyorum. Engelli kartı için nereye başvurmam gerekir, hangi evrakları hazırlamalıyım? Kendimi refakatçi olarak kaydettirebilir miyim? Melisa Kurt/İstanbul

Melisa Hanım, öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Engelli kimlik kartı alabilmeniz için; 2 adet fotoğraf ve sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneğiyle birlikte ikamet ettiğiniz ilin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğüne müracaat etmelisiniz. Sağlık kurulu raporunda refakatçi ibaresi yer alıyorsa kendinizi refakatçi olarak yazdırabilirsiniz.

Çalıştığınız kuruma dilekçe ile müracaat ediniz

Mehmet Akif Cenkci Bey, cumartesi günkü yazınızı okudum. Bende İstanbul'da bir kamu hastanesinde 696 sayılı KHK ile kadroya geçenlerdenim. Yazınızda belirtmiş olduğunuz gibi bizlere baskı ile yeni iş sözleşmesi imzalatılmak isteniyor. Sizin de belirttiğiniz gibi kadro aldıktan sonra sıkıntılarımız bitmek tükenmek bitmedi. Yeni sözleşmeye şerh düşmek istedik lakin buna müsaade etmediler. Bu durumda bizler ne yapmalıyız. Bizlerin sesine kulak verdiğiniz için Günboyu gazetesine ve sizlere ben ve arkadaşlarım çok teşekkür ediyoruz. İsmimin açıklanmasını istemiyorum. İyi çalışmalar diliyorum.

Çok değerli işçi ve emekçi kardeşlerim, her fırsatta sıkıntılarınızı, taleplerinizi ve tüm bunların çözüm önerilerini kalemime alacağım. Kadro alan ve alamayan tüm emekçilerin seslerinin işitilmesine gazetemiz GÜNBOYU aracılığı ile katkı sağlayacağım. Kurum yetkilileri madem yeni yapılacak sözleşmeye bu şerhin düşülmesine müsaade etmiyor, sizlerde yazılı bir dilekçe ile kuruma müracaat ediniz ve dilekçenizde belirsiz süreli iş sözleşmesinde aleyhe olan hususları kabul etmediğinizi, yeni sözleşmeyi iradeniz dışında tarafınıza imzalatıldığını belirtiniz. Çalıştığınız kuruma vereceğiniz bu dilekçeyi muhakkak evrak kayıttan geçirip, evrak takip numarası alınız.

Bulgaristan hizmetlerinizi borçlanabilirsiniz

Merhaba, Bulgaristan'dan zorunlu göç ile Türkiye'ye geldim. Bulgaristan'daki hizmetlerimi borçlanabilir miyim?

01/01/1989 ile 08/05/2008 tarihine kadar geldikleri ülke tarafından zorunlu göçe tabi tutulmuş olanlar, zorunlu göçten sonra Türkiye'de ikamet etmek ve Türk vatandaşı olmak koşuluyla ve ayrıca Türkiye'de sosyal güvenlik kurumlarınca gelir veya aylık almayanlar çalışma sürelerini belgelendirerek Bulgaristan hizmetlerini borçlanabilirler. Tebliğ edilen borç miktarı üç ay içerisinde ödenmelidir.

30 gün içerisinde işçiyi işe başlatmak zorundasınız

Bir işçimiz işe iade istemiyle İş Mahkemesinde dava açtı ve mahkeme işe iadeyi kabul etti. İşveren olarak işçiyi ne kadar sürede işe almak zorundayız?

Mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra 10 gün içerisinde işçi işverene müracaat etmek zorundadır. İşveren ise başvurudan sonra 1 ay içerisinde işçiyi işe başlatmak zorundadır. Eğer işveren işçiyi işe başlatmasa en az 4 en çok ise 8 aylık maaşı tutarında tazminat ödemek durumunda kalır. Tazminat tutarı mahkeme tarafından belirlenir.

Özel sektör çalışanları emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edebilirler

Akif Bey, Mart 2020'de emekliliğe hak kazanıyorum. Emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edebilir miyim? Kasım Ulu

Kasım Bey, 4c statüsünde kamu kurumunda çalışıyorsanız emekli olduktan sonra tekrar kamuda çalışamazsınız. 4a statüsünde özel sektör çalışanı iseniz emekli olup kıdem tazminatını alabilir ve aynı işyerinde çalışma hayatına devam edebilirsiniz.

GSS tespitinde aynı hanede oturmayan anne ve baba dikkate alınmaz

Aynı hanede ikamet etmeyen fakat bakmakla yükümlü olduğum annem ve baban Genel Sağlık Sigortası sisteminde gelir tespitine dahil edilir mi?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) gelir tespiti için başvuru yapan kişinin aynı hane içerisinde yaşayan anne babası GSS gelir tespitine dahil edilmektedir. Anne ve babanız sizinle aynı hanede ikamet etmediğinden dolayı gelir tespitinde dikkate alınmaz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları