Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Engelli emekli olabilirsiniz

Mehmet Akif Bey, ben 25/10/1970 doğumluyum. BAĞ-KUR başlangıcım 24/01/2000 ve 3523 gün primim var. SSK başlangıç tarihim ise 02/03/2010 ve 2356 prim günüm var. Toplam primim ise 5879 gündür. %49 engelli raporum var. Ne zaman emekli olabilirim? Buğra Yiğit

Buğra Bey, normal şartlarda 60 yaş, 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim gün şartlarına tabisiniz. 60 yaşında emekli olabilirsiniz. Vergi indirimi başvurusunda bulunmanız durumunda %49 engelli olmanız sebebiyle hemen emekli olabilirsiniz.

*

58 yaşında emekli olabilirsiniz

+++++++++

Ben 10/05/1964 doğumluyum, ilk işe giriş tarihim ise 13/04/2003 ve toplamda 5670 gün hizmetim var. Ne zaman SSK'dan emekli olabilirim. Suzan Tek

Suzan Hanım, 58 yaş, 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim ödeme gün şartlarına tabisiniz. 58 yaşını doldurduğunuz zaman emekli olabilirsiniz.

*

Pandemi sosyal destek ödemesinden geliri olanlar yararlanamayacaktır

+++++++++

Koronavirüs nedeniyle zor günler geçirmekteyim. 1000 TL sosyal yardıma nasıl başvurabilirim, şartları nelerdir? Bilgilendirir misiniz?

Koronavirüs (Covid-19) salgınının vatandaşların üzerindeki sosyal-ekonomik yükünü hafifletmek amacıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Pandemi Sosyal Destek Programı başlatılmış ve bu kapsamda başvurular E-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. T.C. kimlik numarasının son hanesi; 0 olanlar Pazartesi, 2 olanlar Salı, 4 olanlar Çarşamba, 6 olanlar Perşembe, 8 olanlar Cuma günü başvurabileceklerdir. Cumartesi ve Pazar günü ise herkes başvurabileceklerdir. Kamu işçileri, memurlar, Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir ve aylık alan emekliler, kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşı alanlar yararlanamayacaktır.

*

Yıllık izin en çok üçe bölünebilir

++++++++++

İşyerimizde patron yıllık izinlerimizi bölerek vermek istiyor, bu şekilde yıllık izin kullandırmaya hakkı var mıdır?

6704 sayılı Torba Yasa ile 4857 sayılı İş Kanunu'nun 56'ncı maddesinde değişiklik yapılmış ve izin sürelerinin, tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 (on) günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabileceği belirtilmiştir. Önceki düzenlemede ise söz konusu izin sürelerinin yine tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden az olmamak kaydıyla en çok üçe bölünebileceği düzenlenmişti. Böylelikle yıllık izinlerin kullanılması konusunda bir esneklik getirilmiştir.

*

Kıdem tazminatından gelir vergisi kesilmez

++++++++

Önümüzdeki ay emekli olacağım ve kıdem tazminatı alacağım, kıdem tazminatından ne kadar vergi kesilecektir?

Kıdem tazminatından gelir vergisi kesintisi yapılmamaktadır. Sadece cüzi bir oranda damga vergisi kesintisi yapılacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları