Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Enflasyonu yaratan üç harfliler: AKP ve MHP

Nobel ödüllü ekonomist Milton Friedman: "Enflasyonun sebebi tüketici, üretici, sendika veya ithalat değildir. Para basma makinesi sadece Washington''dadır. Enflasyonu da aşırı harcama yapıp fazla para basan hükümet yaratır" demiştir…

Ben de bu görüşe sonuna kadar katılan ve enflasyonun tek müsebbibi olarak hükümeti gören bir ekonomistim.

Malum Türkiye''de de Recep Bey "itibardan tasarruf olmaz" diyerek harcamalarda gaza bastıktan ve saçma sapan "faiz sebep, enflasyon sonuçtur" iddiası ile Türkiye''de giriştiği toplumsal deney sonucunda enflasyonu patlattı, ortaya çıkan toplumsal tepkiden tırsan politikacılar ise enflasyonun suçunu ona buna, pazara markete atmaya çalışıyor.

Bunun son örneği de MHP Genel Başkanı Bahçeli''nin konuşması oldu.

Bahçeli konuşmasında "Sürekli zam yapan zincir marketlerin FETÖ ile irtibatlarının araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Açgözlülere müsamaha gösterilmemelidir. Mutfaklarımıza karabasan gibi çöken kim varsa, iki yakasından tutmak devletin asli vazifesidir" dedi.

Bahçeli''nin bu ithamına cevap gecikmedi ve Gıda 7. Private Label Zirvesi''nde konuşan Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, MHP Genel Başkanı Bahçeli''nin bu ithamına, "Nizamı tanımayan yerel yöneticilere… Ziraattan haberi olmayan ve özellikle İstanbul Ziraat Odası Başkanı''na… FETÖ''yle bizi tehdit eden parti liderlerine söyleyeceklerimiz var. Bu ülkenin insanları sizlerin yalanlarına hiçbir şekilde itibar etmediler. Bre ahlaksızlar, densizler, sizlere bundan sonra sizin tonunuzla cevap vereceğim bunu bilesiniz" şeklinde son derecede sert bir karşılık verdi.

Konuşmasının devamında maliyet enflasyonuna işaret eden Aykaç, "Organize perakendede kâr edenlerin en yükseğinin ettiği kâr yüzde 4''tür. Onun tamamını da verseniz enflasyon aşağı gelmez. Bunu bile bile 1''e alıp 3''e satıyorlar, 4''e satıyorlar diyecek kadar alçalan gazetecilere, oda başkanlarına diyorum ki, bu algı operasyonunuzun vatandaşta karşılığı yoktur" diye konuştu.

Bu cevap üzerine ise MHP''li Semih Yalçın, BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç''ı hedef aldı ve Aykaç için "salyalarını akıtmış" ifadesini kullanırken; "fiyat terörü yaratan FETÖ yanlısı siyaset ve piyasa simsarlarına aman vermeyeceğiz." dedi.

Tartışmanın sertliği ve seviyesini siz okurlarımızın takdirine bırakıyorum, burada beni ilgilendiren gerçekler, salt gerçeklerdir.

Öncelikle şunu belirteyim Türkiye''de gıda perakendeciliği yüzbinlerce üretici ve yüzbinlerce toptan ve perakende satış noktasından oluşmaktadır. Burada organize bir şekilde fiyatları etkilemeye kimsenin gücü yetmez, vatandaş da aptal değildir, parasının kıymetini bilir, ne nerede kaça satılıyor adım adım takip eder ve en avantajlı bulduğu yerden alışverişini yapar.

Türkiye''de fiyatlar arz talep dengeleri yüzünden yükselmiyor, Türkiye''de para değer kaybediyor, satın alma gücünü yitiriyor ve en nihayetinde fiyatlar genel seviyesi artıyor.

Bahçeli fiyatlar yükseliyor diye illa da bir FETÖ''cü arıyorsa ilk önce elektriğe, doğal gaza, benzine mazota bunca zam yapanlara bakması gerekmez mi? Bunlara zammı yapan marketçiler mi?

İşin açığı enflasyon Friedman''ın dediği gibi "enflasyon her zaman ve her yerde parasal bir olgudur." Parayı basan ve dolaşıma sokan her kimse enflasyonun tek sorumlusu da odur. Sorumluluğu sırtlanmak yerine suçu ona buna atmak, suç atabilmek için yalan söylemek, iftira atmak ve algı operasyonlarına girişmek ise en hafif tabiri ile utanmazlıktır.

Sonuç olarak Türkiye''de para basma ve dolaşıma sokma imtiyazı AKP ve MHP koalisyonundadır ve eğer enflasyonu yükselten bir üç harfli aranıyorsa bu üç harfliler AKP ve MHP''dir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları