Faturanız yarıya düşecek! Enerji tasarrufu yapmak isteyenler beyaz eşya seçimine dikkat etmeli

Faturanız yarıya düşecek! Enerji tasarrufu yapmak isteyenler beyaz eşya seçimine dikkat etmeli
Beyaz eşya ürünleri kullanılırken bazı püf noktalara dikkat ederdeniz günlük yaşamda büyük oranda enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Evimizde bulunan beyaz eşyayı nasıl kullanırsak az elektrik kullanırız?

Beyaz eşyalarında seçiminde ve kullanımımda dikkat edilmesi gereken püf noktalar var. İşte sizler için o püf noktaları derledik.

ENERJİ TASARRUFU İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Günlük hayatımızda kullandığımız tüm elektronik eşyalarda enerji tasarruflu ürünlere yönelerek biz de dünyamızın daha sürdürülebilir bir sisteme erişmesi için katkıda bulunabiliriz. Özellikle bu noktada evimizde bulunan beyaz eşyaları enerji tasarruflu olanlardan seçerek büyük oranda enerji kullanımımızı azaltabiliriz. Enerji tasarruflu beyaz eşyaları seçerken nelere dikkat etmen gerektiğini bu yazımızda bulabilirsin.

HANGİ SINIFTAKİ ÜRÜN NE KADAR ENERJİ HARCAR?

Buzdolabınızı Kullanırken…

Buzdolabına gıdaları sıcak koymak buzdolabının daha fazla çalışmasına ve daha çok elektrik tüketilmesine neden olur. Özellikle ev kadınları arasında yaygın olan buzdolabına örtü serilmesi ise enerji tüketimini artıran bir başka davranış. Buzdolabına renk katmak, temizliğini daha rahat yapmak için serilen örtüler hava akışını keseceği için enerji tüketimini de artırır. Yine buzdolabını ideal sıcaklık ayarlarında çalıştırmak da büyük önem taşır. Buzdolabı için ideal sıcaklık +4 derece, derin dondurucu için ise -18 derecedir. Daha düşük ya da yüksek sıcaklıkta kullanım, gereğinden fazla elektrik tüketilmesine ve gıdaların bozulmasına sebep olur.

Çamaşır makinesi kullanılırken…

Çamaşır makinesini az yükle sık çalıştırmak enerji tüketimini artıracağı gibi gereğinden fazla deterjan kullanmak da makinenin gereğinden daha fazla su ve elektrik tüketmesine neden olur. Çamaşır makinesini tasarruflu kullanmak için az kirli çamaşırları kısa program ile yıkamak daha doğrudur. Çamaşırları gereğinden fazla sıcak suda yıkamak da hem çamaşırları yıpratacak hem de elektrik tüketimini artıracaktır

Bulaşık makineleri kullanılırken…

Yaygın bir yanlış inanç da bulaşık makinelerinin çok fazla su harcadığıdır. Oysa yapılan araştırmalar, bulaşığın elde yıkanması sırasında çok daha fazla su harcandığını gösterir. 12 kişilik bir yemek takımının elde yıkanması sırasında 126 litre su harcanırken, bulaşık makinesiyle yıkamada harcanan su miktarı ise sadece 12 litredir.

ENERJİ TASARRUFU BEYAZ EŞYALAR NASIL ANLAŞILIR?

Çevremizin korunması, doğal kaynakların daha dengeli ve doğru kullanılması ve canlı hayatın devamlılığı için doğaya zarar vermeyen enerji üretebilmek ve az enerji kullanmak son derece önemli. Bu durum evlerimizde çok sayıda bulunan elektronik cihazlar ve özellikle de beyaz eşyalar da önemli bir durum olarak öne çıkıyor. Bu cihazların enerji verimliliği ve bu alandaki bilincin artırılması için hem üretici firmalar hem de kamu kurumları ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmaların başında da enerji sınıfları ve etiketleri geliyor. Bir beyaz eşyanın ne kadar enerji tüketimi yaptığı konusunda bilgiler veren bu sınıflandırma, aynı zamanda bu cihazların barındırdığı teknolojiler hakkında da fikirler sunuyor. Beyaz eşyalarda G, F, E, D, C, B, A, A+, A++ ve A+++ olmak üzere bilinen 10 farklı enerji sınıfı bulunuyor. A+++ en yüksek enerji tasarrufu sağlayan ürünleri ifade ederken, G sınıfı ise enerji tasarrufu sağlamayan, aksine çok yüksek oranda enerji tüketen beyaz eşyaları temsil ediyor. Bu harfler, cihazların enerji açısından verimliliği ile tasarruf sağlaması açısından da büyük önem taşıyor. Artık günümüzde gelişen teknoloji ve şirketlerin yaptığı Ar-Ge çalışmaları neticesinde genelde B’den daha düşük, yani çok yüksek oranda enerji tüketen ürünlere çok rastlanmıyor. Bir beyaz eşya satıcısına gittiğinde karşılaşabileceğin sınıflar genelde A+++, A++, A+, A ve B oluyor. En fazla enerji sınıfı ve verimliliği teknolojilerini kullanan gruplar ise buzdolapları, fırınlar, çamaşır-bulaşık makineler ve klimalar. (tuketicipostası)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar