Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Saltuk Buğra AKSAKALLI

Saltuk Buğra AKSAKALLI

yazar

En zengin adam kim?

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, 1955 yılında Seattle'da dünyaya geldi. Başarılı bir avukatın oğlu olan Gates, oldukça zengin bir ailenin çocuğuydu. Gates, elindeki kaynakları doğru kullanarak ve sıkı çalışarak "Amerikan Rüyası"nı gerçeğe dönüştürdü.

Hepimizin de bildiği gibi, hiçbir başarı kolay elde edilmez. Bill Gates, bu günlere gelene kadar oldukça uzun ve zorlu bir yoldan geçti. Tabiiki tüm bunlar olurken şans azıcık da olsa onun yanındaydı. 1975 yılında kurduğu Microsoft'u hızlıca büyüterek kısa zamanda serveti multimilyarder seviyesine ulaşan Gates, tek bir vizyon üzerinden işini büyüttü: Her eve bilgisayar sokabilmek.

Seattle'da gittiği Lakeside School'da bilgisayarla tanışan Bill Gates, sıklıkla dersleri ekerek bilgisayar odasında vakit geçirmeye başladı. İlk olarak, General Electric isminde bir program yazan Gates bilgisayara karşı tic-tac-toe oynatan bir yazılım da geliştirdi. Daha sonrasında sınıf arkadaşı Paul Allen ile beraber kolları sıvadılar. Kısa sürede Seattle'daki trafik akışını hesaplayan Traf-O-Data isimli programı geliştirdiler. Bundan dolayı da 20 bin dolar kazanmayı başardılar.

Bill Gates henüz lisedeyken tüm "World Book" Ansiklopedi serisini okudu. Bilgisayara olan merakı, SAT'de 1600 üzerinden 1590 puan alması ve biraz da babasının etkisiyle, 1973 yılında Harvard'a kabul edildi. Eski ortağı Paul Allen'ın ona gösterdiği bir makale sonrasında hayatı tümden değişti. Dünyanın ilk mikrobilgisayarı Altair 8800 hakkında bilgi sahibi olan Gates ve Allen bu fırsatı görmekte gecikmediler. Bilgisayarın Meksika'daki üreticisi MITS'i arayarak Altair için oldukça popüler bir programlama dili olan BASIC'e sahip olduklarını söylediler. Altair'in üreticileri bu programla ilgilendiklerini ve denemek istediklerini belirttiler. Ancak Paul ve Bill'in elinde herhangi bir program yoktu. Bunun üzerine okula dönüş yapan Gates, Allen ile sabah akşam Harvard'ın laboratuarında program üzerine çalışmaya başladı. Ellerinde Altair isimli bilgisayardan olmadığı için yazılımın çalışıp çalışmayacağı hakkında en ufak bir fikirleri bile yoktu. Allen, Meksika'ya gittiğinde dahi programın çalıştığına dair bir fikirleri yoktu. Ancak şansları yaver gitti ve program çalıştı. Bunun üzerine Bill Gates, Harvard'ı bıraktı ve ortağı Bill Gates, Meksika'dayken ehliyetsiz araç kullanmaktan ve kırmızı ışıkta geçmekten dolayı tutuklandı. Meksika'ya taşındıktan kısa süre sonra, MITS kapandı. Ancak, bu durum Microsoft'u etkilemedi. O dönemde, ikili aralarında Apple'ın da olduğu başka teknoloji şirketlerine yazılım hizmeti vermeye başhladılar.

İki kafadar, Meksika serüvenlerini 1979'da sonlandıracak ve Seattle'a taşınacaklardı. Microsoft'un altın dönemi için döndüklerini o zamanlar bilmiyorlardı. Bill Gates, IBM'in yeni bilgisayarlarının yaşadığı yazılım sıkıntısını öğrenmesi üzerine küçük bir girişimle 50 bin dolara mal olan bir yazılımın altyapısını satın aldı. Onu Microsoft Disk Operating System (MS-DOS) haline getiren Gates, IBM'e satışını gerçekleştirdi. Böylesine olağanüstü bir iş planının arkasındaki deha olan Bill Gates, diğer bilgisayar şirketlerine satabilmek adına lisansı da elinde tuttu. İşte Microsoft'un engellenemeyecek yükselişi böyle başladı.

Gates'in öngördüğü üzere, IBM satışından sonra diğer bilgisayar şirketleri de aynı teknolojiyi ellerinde bulundurmak istediler ve kendi yazılımlarını yazmaktansa daha ucuza mal olacak olan MS-DOS'u satın alarak belleklerine eklediler. Bunun sonucu olarak MS-DOS sektörün standart yazılımı haline geldi. Böylece Microsoft'un satışları sadece bir senede 7 milyon dolardan 16 milyon dolara yükseldi.

Apple ilk Macintosh bilgisayarını lanse etti ve kullanıcı arayüzü MS-DOS'tan daha kolay ve hızlı olan Macintosh, Microsoft için ciddi bir tehdit oluşturmaya başladı. Bunun üzerine Bill Gates hızlıca adım attı ve kendi kullanıcı arayüzünü yani Windows'u geliştirmeye başladıklarını açıkladı ve Microsoft'u halka arz ederek yatırım toplamaya başladı. Halka arz oldukça başarılı geçti ve Gates'i bir gecede dünyanın en zengin insanlarından biri oldu. Bundan sonraki yazımda Bill Gates''ın ağzından "dünyanın en zengin insanı kim" size onu anlatacağım.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları