En uzun orucun tutulacağı bölge belli oldu

En uzun orucun tutulacağı bölge belli oldu
Ramazan ayı, bu yıl dünya genelinde gece ile gündüzün eşit olduğu 20 Mart bahar ekinoksuna denk gelmesi sebebiyle, oruç tutma sürelerinde önemli farklılıklar ortaya çıkacak.

Ramazan ayı değişik ülkelerde 11 Mart Pazartesi ya da bir sonraki gün başlıyor. Oruç tutma süreleri de ülkelerin ekvatora yakınlıklarına göre değişiyor.

Reykjavik, İzlanda'nın başkenti, Ramazan'ın son günü en uzun oruca sahne olacak ve tutma süresi 13 saati aşacak. Bu durum, dünya genelindeki Müslümanların oruç tutma sürelerinde 3,5 saatten daha uzun farklar yaşanmasına neden olacak.

Ramazan ayı, çeşitli ülkelerde 11 Mart Pazartesi veya bir sonraki gün başlıyor. Oruç tutma süreleri, ülkelerin ekvatora olan yakınlığına bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Kuzey Yarım Küre'de ilkbaharın yaşandığı bu dönemde, gece ile gündüzün eşit olduğu 20 Mart bahar ekinoksuna denk gelen Ramazan ayında, kutuplara yakın bölgelerde yaşayan Müslümanlar, orucun ilk ve son günleri arasında 2 saate yakın farkla karşılaşacaklar.

Özellikle Reykjavik gibi kutuplara yakın yerleşim bölgelerinde oruç süreleri daha uzun olacak. İlk günlerde İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te 16 saat 36 dakikaya kadar varan oruç süreleri yaşanacak.

Diğer yandan, ekvatora yakın bölgelerde, örneğin Endonezya gibi ülkelerde oruç süresi genellikle 13 saatin biraz üzerinde olacak.

Ramazan'ın son günü, 9 Nisan'da İzlanda'nın Reykjavik kentinde en uzun oruç süresi beklenirken, Şili'nin Punta Arenas bölgesi ile Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde ise en kısa oruç süreleri kaydedilecek. Bu durum, dünya genelindeki Müslümanların oruç tutma sürelerinde yaklaşık 4 saatlik bir farka işaret ediyor.

Türkiye'de ise Ramazan'ın ilk günü imsak 04.52'de gerçekleşecek ve ilk iftar Iğdır'da 18.13'te açılacak. İlk gün oruç süreleri ülke genelinde ortalama 13 saat 23 dakika ile en uzun Artvin, Kastamonu, Kırklareli, Samsun, Zonguldak ve Sinop'ta, 13 saat 20 dakika ile en kısa ise Adana, Antalya, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İzmir, Kilis, Mardin, Muğla, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da olacak.

Müslüman ülkelerin çoğu, ramazanın başlangıcını 10 Mart Pazar akşamı hilalin gözlemlenip gözlemlenmediğine bağlı olarak belirleyecek. Hilal çıplak gözle görülemezse, Şaban ayı 30 gün tamamlanacak ve oruç ilk gün 12 Mart Salı olarak başlayacak.

Ramazan ayının son gününde, 9 Nisan'da İzlanda'nın Reykjavik kentinde 16 saat 36 dakika ile en uzun oruç süresi yaşanırken, Şili'nin Punta Arenas bölgesi ile Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde 12 saat 51 dakika ile en kısa oruç süreleri kaydedilecek. Suudi Arabistan, BAE, Katar, Bahreyn, Sudan, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerde ise oruç tutma süresi 14 saat civarında olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar