En düşük kıdem tazminatı ne kadar olacak?

En düşük kıdem tazminatı ne kadar olacak?
Milyonlarca çalışanın ve emeklinin alacağı ücretlerde, 1 Ocak itibarıyla önemli artışlar olacak. Bu artışlar aynı zamanda çalışanın sigortası niteliğindeki kıdem tazminatını da yukarı çekecek. En düşük kıdem net 4 bin 966 liraya en yüksek kıdem ise 9 bin 500 liranın üzerine çıkacak.

Asgari ücret 1 Ocak itibarıyla yüzde 50.5’lik artışla brüt 5 bin 4 liraya, net 4 bin 253 liraya çıkacak. Artan ücret aynı zamanda en düşük (taban) kıdem tazminatını da belirliyor. Kıdem tazminatı, son işyerinde çalışılan her tam yıl için 30 günlük son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Asgari ücretlinin yani en düşük maaşlı işçinin kıdemi, ocaktan itibaren 5 bin 4 liralık brüte göre hesaplanacak.

GÜNCELLEME PERİYODU

Kıdem tazminatının 1 yıl için en yüksek tutarını ifade eden tavan ise memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Diğer bir deyişle memur maaşındaki artışa endeksli bir kıdem tavanı var ve ocak-temmuz olmak üzere 6 ayda bir güncelleniyor. Şu anda kıdemin tavanı 8 bin 284 lira. Son 5 aylık enflasyona göre memura yüzde 12.46’lık zam şimdiden kesinleşti. Aralık enflasyonuyla ocak zammının (ek zamlar hariç) yüzde 16 olması bekleniyor.

TAVAN NE OLACAK?

Ek zamları dahil etmeden memur maaş katsayısının yüzde 16 civarında artacağını varsayarsak kıdem tazminatının tavan tutarı 9 bin 600 liraya çıkacak. Damga Vergisi düşüldükten sonra net kıdem tavanı 9 bin 536 lira olacak. Asgari ücret ve memur zammından sonra bu yıla göre yıllık kıdem tazminatı her yıl için tabanda net 1.417 lira, tavanda ise 1.315 lira seviyelerinde artmış olacak.

VERGİLER ÇIKTIKTAN SONRA

Örneğin 10 yıl çalışması bulunan asgari ücretlinin cebine vergiler çıktıktan sonra net 49 bin 701 lira girecek. İhbar da hesaba dahil edilirse net tutar 57 bin 569 liraya çıkacak. Yine 10 yıldır aynı işyerinde çalışan ve brüt maaşı 15 bin lira olan birinin kıdemi net 95 bin lira, ihbarla birlikte 118 bin lirayı aşacak.

Kanuna göre; işveren, işten çıkarmadan önce bunu işçisine bildirmek zorunda. İşçinin çalışma süresi 6 aydan kısaysa 2 hafta, 6 ay ile 1.5 yıl arasındaysa 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasındaysa 6 hafta, 3 yıldan fazla olursa 8 hafta (56 gün) önce haber vermek zorunda. Buna ‘ihbar süresi’ deniyor. Haber vermeden işten atanlar, kıdemin yanında ihbar tazminatını da öder. 10 gün çalışan bir işçi de ihbar tazminatına hak kazanır. İşçi de çıkmadan önce işverene ayrılacağını önceden haber vermek zorunda. İhbar tazminatının hesabında brüt ücret dikkate alınır. Ama bunda ‘tavan sınırı’ yok. Ancak, taban asgari ücrete göre değişiyor. Asgari ücrete zam geldikçe, ihbar tutarı da yükseliyor. (Posta)

postaaa.jpg 


* 5 bin 4 lira asgari ücretin brüt tutarıdır. Şu anki kıdem tavanı 8 bin 284 lira. Memur zammının yüzde 16 artacağını varsayarsak yeni tavan 9 bin 536 lira civarında olacaktır. Bu rakam değişebilir.

Maaşlar brüttür. Kıdem tazminatı brüt ücrete göre hesaplanır.

Kıdem tazminatı hesabında Damga Vergisi (binde 7.59) düşülmüştür.
 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar