En çok askeri harcama yapan ülkeler belli oldu! Türkiye bakın kaçıncı sırada yer aldı

En çok askeri harcama yapan ülkeler belli oldu!  Türkiye bakın kaçıncı sırada yer aldı
SIPRI'nin raporuna göre, dünya genelindeki askeri harcamaların toplamı 2,4 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı. Rapora göre, ABD, Çin ve Rusya en yüksek harcamaları yapan ülkeler olarak ilk üç sırayı alırken, Türkiye ise sıralamada bir basamak yükselerek 22. sıraya yerleşti.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar hakkındaki raporunu yayınladı. Rapora göre, dünya çapındaki askeri harcamalar bir önceki yıla göre yüzde 6,8 artarak 2 trilyon 443 milyar dolara yükseldi. DW Türkçe'nin aktardığı bilgilere göre, 2009'dan bu yana askeri harcamalarda en büyük artış yaşandı.

ABD, askeri harcamalarda 916 milyar dolarla liderliği korurken, tahmini verilere göre Çin 296 milyar dolarla ikinci sırada ve Rusya 109 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri sırasıyla 83,6 milyar dolarla Hindistan ve 75,8 milyar dolarla Suudi Arabistan izledi.

4308413.jpg

TÜRKİYE’DEKİ HARCAMALAR

Türkiye'nin harcamaları açısından, ülke 2023 yılında 15,8 milyar dolarlık bir harcama gerçekleştirerek, 2022'ye kıyasla bir sıra yükselerek dünya genelinde 22. sırada yer aldı. Türkiye'nin askeri harcamaları, 2022'ye göre %37 artış göstererek dikkate değer bir yükseliş kaydetti ve 2014-2023 döneminde ise %59 arttı.

SIPRI raporuna göre, Türkiye'nin 2023'teki askeri harcamaları Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın %1,5'ine tekabül ediyor. Türkiye'nin küresel askeri harcamalardaki payı ise %0,6 olarak belirlendi.

cocuk.png

NATO'NUN PAYI

NATO'nun payına gelince, 31 üye ülkenin 2023 yılındaki askeri harcamaları, 2022'ye göre %5,2 artarak 1 trilyon 341 milyar doları aştı. NATO ülkelerinin dünya genelindeki toplam harcamalardaki payı ise %55 oldu. Raporun hazırlanma aşamasında, İsveç'in henüz NATO'ya resmi olarak üye olmamış olması nedeniyle, İsveç'in verileri rapora dahil edilmedi.

NATO içindeki toplam askeri harcamalarda ABD'nin payı %68'e yükselirken, AB üyesi 27 ülkenin payı %28'le son on yılın en yüksek seviyesine ulaştı. NATO üyesi ülkelerin GSYİH'larının %2'sini askeri harcamalara ayırma hedefine ise 31 ülkeden sadece 11'i ulaştı. Ortalama olarak, NATO ülkelerinin GSYİH'larına oranla askeri harcamaları %1,9 oldu.

servicemen-of-the-turkish-special-forces-command-led-by-the-captain-harun-ergin-3.jpg

Son on yılda bu oranı artırmayan sadece üç ülke var: ABD, Türkiye ve Hırvatistan. Türkiye'nin askeri harcamalarının GSYİH'sına oranı 2014'te %1,9 iken, bu oran 2023'te %1,5'e düşerek %0,4'lük bir azalma kaydetti.

Ukrayna'ya yapılan askeri yardımlar, Batılı ülkelerin harcamalarında da etkili oldu. SIPRI'nin tahminlerine göre, 2023 yılında Ukrayna'ya toplam 35 milyar dolarlık askeri yardım yapıldı, ve bu yardımın 25,4 milyar dolarlık kısmı ABD'den geldi. Ortadoğu'da ise askeri harcamalar son on yılın rekorunu kırdı.

2023'TE ASKERİ HARCAMALAR 200 MİLYARI AŞTI

2023'te askeri harcamalar %9 artarak 200 milyar doları aştı. Bu artışta, bölgedeki en büyük üç müşteri olan Suudi Arabistan, İsrail ve Türkiye'nin harcamalarının etkisi büyük oldu. İsrail'in askeri harcamaları %24 artarak 27,5 milyar dolara ulaştı.

ASKER KİME DENİR

"Asker", genellikle askeri bir güce mensup olan ve devletin çeşitli görevlerinde hizmet eden kişilere denir. Bu kişiler, orduda görev alır, silahlı kuvvetlerde askerlik yapar veya devletin güvenliğini sağlayan diğer kurumlarda görev alır. Askerlik, genellikle silah kullanma eğitimi almış ve askeri disiplin altında çalışan bireyleri ifade eder.

RÜTBE SIRALAMASI

Askerlerin rütbe sıralaması ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbe sıralaması bu şekilde.

Er

Erbaş

Onbaşı

Çavuş

Astsubay Çavuş

Üstçavuş

Kıdemli Üstçavuş

Çavuş

Astsubay Kıdemli Çavuş

Başçavuş

Kıdemli Başçavuş

Astsubay Çavuş

Kıdemli Astsubay Çavuş

Kıdemli Başçavuş

Astsubay Kıdemli Başçavuş

Astsubay Üstçavuş

Astsubay Kıdemli Üstçavuş

Astsubay Başçavuş

Astsubay Kıdemli Başçavuş

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar