Emekliye promosyon sonrası yeni ödeme! Oran ve rakam belirtildi

Emekliye promosyon sonrası yeni ödeme! Oran ve rakam belirtildi
Bankaların verdiği promosyonlarla sevinen emekliler bu kez gözünü maaşlarına artı olarak verilen ek ödemelere çevirdi. 14 milyona yakın emekli, dul ve yetim, çıplak aylıklarına ilave edilen ‘ek ödeme’ tutarlarının yüzde 8-10’a çıkarılmasını istiyor. Çıplak aylıkların yüzde 4’ü ve 5’i kadar tutar hesaplanarak ücretlerine ekleniyor. Bankalara yatırılan aylığın içinde ek ödeme de bulunuyor. İşte emekli derneklerinin istediği ve beklenilen ek ödeme rakamı...

EMEKLİ İÇİN PROMOSYON SONRASI YENİ ÖDEME! ORAN AÇIKLANDI

En düşük aylıklarda (3.500 lira) ek ödeme yüzde 5 olarak hesaplanıyor. Emeklinin büyük çoğunluğu aylığının yüzde 4’ü oranında ek ödemeden yararlanabiliyor. Emekli aylıklarına 6 ayda bir TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranında zam yapılırken, ek ödemenin sabit kalması milyonlarca insanı mağdur ediyor. Oranların yükseltilmesiyle aylığı artan emekliye daha fazla ek ödeme verilecek, dolayısıyla fazla para alacak. 

Turgut Özal döneminde hayata geçirilen vergi iadesi uygulamasının 1 Ocak 2006’da kaldırılmasıyla emekliye aylık tutarlarının yüzde 4 ile 5’i oranında ek ödeme veriliyor. Çıplak aylıkların yüzde 4’ü ve 5’i kadar tutar hesaplanarak ücretlerine ekleniyor.

Bankalara yatırılan aylığın içinde ek ödeme de bulunuyor. En düşük aylıklarda (3.500 lira) ek ödeme yüzde 5 olarak hesaplanıyor. Emeklinin büyük çoğunluğu aylığının yüzde 4’ü oranında ek ödemeden yararlanabiliyor. 16 yıldır artırılmayan ek ödeme tutarı günün koşullarına göre hayli düşük kaldı ve anlamını yitirdi. Emekli aylıklarına 6 ayda bir TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranında zam yapılırken, ek ödemenin sabit kalması milyonlarca insanı mağdur ediyor.

Oranların yükseltilmesiyle aylığı artan emekliye daha fazla ek ödeme verilecek, dolayısıyla fazla para alacak. 2022 yılı başında asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla çalışanların ücretlerinde artış oldu. Maaşların asgari ücrete kadar olan bölümünden vergi kesintisi yapılmıyor ve çalışanın eline fazla para geçiyor.

Memur ile işçiye bu hakkın tanındığına dikkat çeken dar ve sabit gelirli emekli, siyasi iradeden 16 yıldır yerinde sayan ek ödeme tutarlarının mutlak artırılmasını bekliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar