Emeklinin ahını alan TÜİK vebal altında!

Emeklinin ahını alan TÜİK vebal altında!

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

06-06-24-01gun-page-0001-1-001.jpg

İKTİDARIN ACI REÇETESİNE KARŞI DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Döner, emeklilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, "Emekliler doktorun reçete ettiği ilaçları alamazken, iktidarın acı reçetelerine karşı direne direne kazanacağız" dedi.

Bilecik'te, DİSK Emekli Sen üyeleri, emekli maaşlarının açlık sınırının altında kalmasını protesto etmek için Atatürk Parkı'nda bir araya geldi ve maaşlarda iyileştirme talep etti. Sendika adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Döner şunları söyledi:

"Yıllık enflasyon yüzde 75,77 olarak açıklandı. DİSK Araştırma Merkezi’nin hesaplarına göre, emeklilerin gıda enflasyonu ise yüzde 126. Temmuz ayında emeklilere yapılacak yaklaşık yüzde 20 oranındaki maaş zammı, milyonlarca emeklinin açlık sınırının altında yaşamaya devam edeceğini gösteriyor. Açlık sınırının altında kalan maaşlara yapılan bu sözde iyileştirmeler, duyurulan müjdeler bizleri açlık, yoksulluk ve sefalet üçgenine hapsetmeye devam ediyor. Bizleri en dipte, en aşağıda birleştirenlere karşı birleşerek kazanacağız. En düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltildiği gerçeği yansıtmıyor. Seyyanen ya da oransal bir artış yapılmadığı için kök aylıkları aynı kalan emekliler, önümüzdeki dönemde yapılacak zamlardan ya hiç etkilenmeyecek ya da çok daha düşük oranlarda zam alacak. Aylığı 10 bin liranın bir lira üstünde olanlar bu düzenlemeden faydalanamayacak. Biz emekliler, üç-beş puanlık iyileştirmeleri ve üç kuruşluk zamları kabul etmiyoruz.

Öyle bir iktidar ki, sözde ‘emekliler yılı’ ilan ederken milyonlarca emekliye verdiği müjdeler, emeklileri açlık sınırının altında yaşamaktan kurtarmıyor. Açlık sınırının 28 bin liraya yükseldiği bir dönemde, en düşük emekli aylığını 10 bin liraya çıkardığını müjdelemekten geri durmuyorlar. Ekonomi büyürken emeklinin sofrasına, ilaç kutusuna, cebine, yaşamına göz dikiyorlar. Onlar müjdeledikçe bizler yoksullaşıyoruz. Onlar ‘iyileştirdik’ dedikçe bizler sefalette eşitleniyoruz. Doktorun reçete ettiği ilaçları alamazken, iktidarın yazdığı acı reçetelere karşı direne direne kazanacağız. Türkiye’de emeklilerin insan onuruna yakışır bir yaşam talepleri, yalnızca açlık sınırının binlerce lira altındaki aylıklarının yükseltilmesinden ibaret değildir. Tüm bu haklarımız çeşitli biçimlerde baltalanmaktadır. Öyleyse emekliler, haklarını gasp edenlere karşı gerektiğinde sokaklara çıkacak, gerektiğinde seçimlerde iktidara sarı kart gerekirse kırmızı göstereceğiz. Biz sendikalı emekliler olarak, anti-demokratik, emek ve emekçi karşıtı, temel hak ve özgürlüklere saldırgan tutum ve eylemlerde bulunan hiçbir siyasi partiyi ve adayı genel ve yerel seçimlerde desteklemeyeceğiz."

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...