Emekli aylıklarına ve memur maaşlarına büyük zam! En düşük zam miktarı belli oldu

Emekli aylıklarına ve memur maaşlarına büyük zam! En düşük zam miktarı belli oldu
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emekli ve memur maaşlarına gelecek zam oranına ilişkin yeni detaylar belli olmaya başladı. Enflasyon ile orantılı olacak zamlar için Merkez Bankası'nın beklenti anketleri dikkatle izlenirken, memur ve emekli için zam rakamları da belirginleşmeye başladı.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARINA GELECEK TEMMUZ ZAMMI BELLİ OLDU!

Memurlara yapılacak zam, yaşlı, engelli, evde hasta yakınına bakanların aldığı maaşların da artmasını sağlayacak. Toplumun büyük kesimini ilgilendiren zam oranları ile ilgili yeni detaylar belli olmaya başladı. Merkez Bankası anketine göre; 6 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 38''i aşması beklenirken, en düşük memur maaşına 2..874 lira zam yapılarak memur maaşının 9.303 TL''ye çıkması bekleniyor. İşte merakla beklenen emekli ve memur zammı ile ilgili detaylar...

Mayıs ve haziran ayı enflasyon verisinin kesinleşmesiyle temmuz zammı için oranın netleşmesinin ardından emekli ve memur zammı başta olmak üzere birçok kalemde yeni maaşlar belli olacak. Memur, emekli, yaşlı, engelli, engelli yakını aylığı ve hasta desteği ile 6 kalemde temmuz zammı yapılacak.

YÜZDE 40''A YAKIN ZAM

Memur ve memur emeklilerinin Temmuz zammının yüzde 38''i aşması beklenirken, bu artış geniş bir kesimi etkileyecek. 65 yaş aylığı 412 lira artışla bin 496, evde bakım yardımı 895 lira artışla 3 bin 249 lirayı bulacak.

ZAM SONRASI YENİ MAAŞLAR BELİRLENECEK

Milyonlarca kişi için temmuz zam ayı olacak. Memur ve memur emeklilerine yüzde 7 zam ve 2022''nin ilk 6 aylık dönemindeki enflasyonun yüzde 7.5''i aşan kısmı kadar fark yansıtılacak. Bu zam oranının üzerindeki enflasyon oranı, enflasyon farkı olarak maaşlara yansıtılacak. Temmuz 2021''de belirlenen toplu sözleşmeye göre; memur ve memur emeklisi Temmuz 2022''de yüzde 7 toplu sözleşme zammı alacak. Yani 4 aylık enflasyon rakamları ile memur zammı, "31,71-7,5+7" hesabına göre yüzde 31,21 olarak kesinleşmiş oldu.

4 AYLIK FARK KESİNLEŞTİ

TÜİK Nisan ayı enflasyon oranını açıkladı. Buna göre 4 aylık enflasyon oranı yüzde 31,71 oldu. Nisan ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli ve memur 2022 Temmuz zammı için ipuçları güçlendi.

ENFLASYON ORANI YÜZDE 31,71 

TÜİK, Aralık ayında 686,95 olan TÜFE endeksinin Nisan ayı ile birlikte 904,79''a çıktığı verisini paylaştı. Bu durumda 4 aylık enflasyon oranını yüzde 31,71 olarak kayıtlara geçti.

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı için enflasyon oranının direkt belirleyici olması nedeniyle, 4 aylık enflasyon rakamı ile şimdiden 31,71 zam oranı kesinleşti. Mayıs ve Haziran enflasyon verisinin duyurulması sonrası bu zam oranı daha da artacak. Yani bundan sonraki aylarda enflasyon oranı sıfır bile çıksa emekli Temmuz zammı için 31,71 oran kesinleşti.

6 AYLIK BEKLENEN RAKAMLARA GÖRE SSK, BAĞ-KUR EMEKLİSİ İÇİN ZAM ORANI: YÜZDE 38,5 

Eğer beklenen bu enflasyon rakamları gerçekleşirse; TÜFE endeksi 951,60''a, 6 aylık enflasyon ise yüzde 38,5''e yükselecek. Bu 6 aylık enflasyon rakamı SSK ve Bağ-Kur emeklileri için Temmuz zammı olacak. Memur ve memur emeklisi ise "38,5-7,5+7" hesabına göre yüzde 38 zam alacak.

''SOSYAL REFAH DÜZENLEMESİ'' GELEBİLİR

Öte yandan Temmuz zammına 1,5 ay kala Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in açıklamaları dikkat çekti. Bakan Bilgin, "Çalışanlarımızı koruyacağız, emekçilerimizi koruyacağız. Temmuz ayında emekçilerin karşılaştıkları enflasyon farkına karşı düzenlemelerin hazırlığını yaptığımızı belirtmek isterim. Sadece memurların, işçilerin değil emeklilerle ilgili de çalışmalarımız var" ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin yaptığı açıklamayla hem emekli hem de memurlar için sosyal refah düzenlemeleriyle ek zamların gündemde olduğunun sinyalini verdi.

EN DÜŞÜK MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Eğer beklentilere göre 38,5''luk 6 aylık enflasyon ve Ocak ayındaki gibi memur ve memur emeklisine yüzde 2,5''luk ek zam gerçekleşirse gerçekleşirse; memur zammı yüzde 38+2,5=40,5 olarak gerçekleşecek.

En düşük maaş memurlarda 6.429 TL''den 9.303 TL''ye

En düşük emekli aylığı ise memurlarda 4.289 TL''den 6.026 TL''ye,

Esnafta 2.948 TL''den 4.083 TL''ye,

2000''den önce emekli olan SSK''lılarda ise bu rakam 3.292 TL''den 4.559 TL''ye çıkacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar