Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Balamir GÖKTUĞ

Balamir GÖKTUĞ

RÜZGARLI SOKAK

Emekli karacılar göreve çağrılabilir!..

Askerlik süresini 6 aya indiren ve bedelli askerliği kalıcı hale getiren yeni askerlik sistemi birçok tartışmaya sebep oldu. Düzenleme iktidar partisi içinde bile  kuşkulara yol açtı. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, milletvekili grubu üzerinde baskı  kurup "ben istedim oldu" dayatması yapmasına rağmen  TBMM Genel Kurulu'nda ufak tefek değişikliklere gidildi. Yeni sistemin Meclis görüşmeleri sırasında muhalefet partileri bile kamuoyundan gelecek baskıları göğüsleyemeyecekleri kaygısıyla  itirazlarının tümünü seslendiremedi. Popülist yaklaştılar meseleye!..

Kumpas operasyonları ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yaşanan sıkıntılar farklı boyutlara ulaştı. Dışarıya farklı dillendirilse de personel sıkıntısı yaşıyor kahraman ordumuz. Yeni askerlik sistemi ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde üst düzey görev yapan komutanlar, asker alma celp dönemlerinin sıklaştırılmasıyla, kışlaların boşalma tehlikesinin önüne geçilebileceğini söylerken kamuoyunun gündemine hiç getirilmeyen başka bir sıkıntıya dikkat çekiyor. Evet!. Şu an TSK, önemli ölçüde subay ve astsubay sıkıntısı çekiyor. Çok hassas bir bölgede görev yapan  üst düzey komutanın anlattığına göre" bazı birliklere komuta edecek teğmen,üst teğmen bile bulmakta güçlük çekiliyor."

Bir komutan soruyor; "Savaşa girdiniz. Teçhizatınızın ve askerinizin üzerinden geçmesi için bir nehrin üzerine köprü yapmanız gerecek. Kim yaptıracak?.. Onu yaptıracak uzman subay lazım. Onun bile şu anda sıkıntısını yaşıyoruz."

Yeni askerlik sistemi Meclis gündemine gelmeden önce "üzerinde çok çalışıldı" denmişti. TSK içindeki eleştirilere bakılırsa çalışmalar, Saray, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay karargahının içi ile sınırlı kalmış...

Halihazırdaki subay ve astsubay sıkıntısını çözmek için ana karargahta bir çözüm düşünülüyor mu?.. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardında Hava Kuvvetleri'nde meydana gelen savaş pilotu açığını kapatmak maksadıyla, sivil hava yollarına geçenler, Hava Kuvvetleri'nden başka  sebeplerle ayrılanlar tekrar göreve çağrılmıştı. Genelkurmay Başkanlığı'nda bir kaynağım, " Subay ve astsubay açığını kapatmak için benzer bir formül Kara Kuvvetleri içinde düşünülüyor. Ama şu anda sadece düşünce aşamasında" dedi. Sağı solu biraz daha yokladım. Jandarma teşkilatında da benzer sıkıntılar var. Aynı formül orası içinde konuşuluyor...

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları