Elektrik faturası hesap tarifesi 210 kilovata çıkmış olsa da dikkat edin! İşte elektrik faturalarını yarıya düşürecek yöntemler

Elektrik faturası hesap tarifesi 210 kilovata çıkmış olsa da dikkat edin! İşte elektrik faturalarını yarıya düşürecek yöntemler

2022 yılıyla birlikte faturalarda kademeli tarife de hayatlarımıza girdi. EPDK kararıyla elektrik faturalarında kademeli tarife sistemine geçildi ve faturalara da yüzde 50 ila yüzde 125 zam yapıldı. Yapılan bu zamlar da Ocak ayı faturalarında vatandaşı isyan ettirecek oranda kendini gösterdi.

Milyonlarca insan sosyal medya üzerinden yüksek oranlı elektrik faturalarına tepki gösterince Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir açıklama yapmak zorunda kaldı ve elektrik faturalarının hesaplandığı tarife oranının 150 kilovat saatten 210 kilovat saate çıkarıldığını söyledi. 

Bu değişikliğin faturalarda büyük farklar yaratmayacağının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca insan elektrik faturasını düşük tutmak adına fatura düşürme yöntemlerini araştırmaya devam ediyor. 

Yapılan zamlara karşı fatura tutarını olabildiğince aza indirmek hâlâ mümkün. İşte madde madde fatura düşürme yöntemleri…

1) Buzdolabının kapağını uzun süre açık bırakmamak, buzdolabını ısı kaynaklarından uzak tutmak yüzde 25 oranlarında ısı tasarrufu sağlıyor. Bulaşık makinasını tam dolulukta çalıştırmak, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinası gibi elektrikli aletleri yeni teknoloji ve A serisi ürünlerden seçmek faturaları düşürüyor.

2) Kış aylarında ısınma amaçlı elektrikli cihazların tercih edilmesi elektrik sarfiyatını artırıyor, faturaları yükseltiyor. Kışın en çok enerji tüketen kombi ve elektrikli ısıtıcıların ortalama bir ısı seviyesinde ve sabit tutulması, tasarruf sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre oda sıcaklığı oturma odaları için 21, diğer odalar için 18 derece olmalı. Bu derecede ısıtma ile enerjiden en az yüzde 7 tasarruf sağlanabiliyor. Her yıl kış aylarında yaşanan elektrik faturalarındaki artışın bir nedeni kombiler. Kombilerin sadece doğal gaz ile değil, elektrik de kullandığı unutulmamalı. Tasarruflu kombi seçilmeli.

3) Faturaları düşürmenin bir yolu 3 zamanlı tarifeler. 3 zamanlı tarife içerisinde tüketicilere enerjilerini temin edecekleri saat dilimlerine göre farklı fiyatlar sunuluyor Bunun için öncelikle akıllı sayaç kullanmanız ve dağıtım şirketine bu tarifeye geçeceğinizi beyan etmeniz gerekiyor. Söz konusu tarifede dönemler gündüz, puant ve gece olarak adlandırılıyor.

Kış sezonu için gündüz dönemi 07.00-18.00, puant 18.00-23.00, gece 23.00-07.00 saat aralıklarını kapsıyor. Puant dönemi olarak nitelendirilen saat dilimleri, enerjinin tüm hane halkınca en çok tüketildiği saatler, dolayısıyla bu saatler arasında enerji birim bedelleri gündüz ve geceye oranla biraz daha yüksek. Tüketim miktarlarının düşük seyrettiği gece saatleri, 3 zamanlı tarifenin de en avantajlı dönemi.

4) Bina yalıtımı, verimli aydınlatma değişimi, izolasyonu olmayan pencere değişimi, elektrikli ev aletlerinin verimli olanlarının tercihi, oda termostatı veya sıcaklık kontrolü uygulaması, çatı izolasyonu gibi uygulamalar enerji tasarrufunda önemli rol oynuyor. Bina yalıtımı, aydınlatma ve tüm ev aletlerinde verimli ekipman kullanılarak faturalarda yüzde 28’e kadar tasarruf edilebilir. LED ampullerin kullanılması aynı değerdeki ışığı yüzde 90’a varan tasarrufla elde etmemizi sağlıyor. (Kamupersoneli.net)

 

Öne Çıkanlar