El titremesi yaşayanlar dikkat! Bu belirtiyi hafife almayın... İşte sebep olan hastalıklar

El titremesi yaşayanlar dikkat! Bu belirtiyi hafife almayın... İşte sebep olan hastalıklar
Pek çok kişinin sık sık karşılaştığı el titremesi, çoğu zaman hafife alınan bir belirti olarak biliniyor. Uzmanlar el titremesinin aslında hafife alınmaması gereken bir belirti olduğunu ifade ediyor. İşte el titremesinin ardında saklı olan hastalıklar...

Hemen herkesin zaman zaman yaşadığı el titremesi, günlük hayatımızı etkileyebilen ve bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilen bir durum olarak bilinmekte. El titremesi kimi zaman stresten kaynaklansa da , bu semptomun arkasında çeşitli rahatsızlıklar da bulunabilmekte. İşte bunlardan bazılar...

EL TİTREMESİ YAŞIYORSANIZ DİKKAT!

El titremesinin en önemli sebeplerinden biri vitamin eksikliği olarak ifade ediliyor. Özellikle B12 eksikliğinin el titremesine sebep olabileceği hatırlatılırken, B12 vitamininin sinir sistemi sağlığı için hayati öneme sahip olduğu biliniyor.

B12 vitamini eksikliği, periferik sinir hasarına yol açarken bu da el ve kolların titremesine sebep olabilmektedir. Ayrıca B12 vitamini eksikliği genellikle beslenme yetersizliği, malabsorpsiyon, bazı ilaçların yan etkileri veya otomatik bağışıklık hastalıkları gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Yeterince et, balık, süt ürünleri ve fortifiye gıdaları alınmaması durumunda eksik hale gelen B12, mutlaka bir doktor yardımı alınarak vücuttaki yerine geri konmalı.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ SEBEPLERDEN BİRİ OLABİLİR!


Magnezyum eksikliği de el titremesi sebeplerinden biri olabilir. Magnezyum, 300'den fazla enzim reaksiyonunda kofaktör olarak görev yapan ve kas fonksiyonları, enerji üretimi, protein sentezi ve kan şekerinin kontrolü gibi önemli işlevleri yerine getiren bir mineral olarak bilinmekte. Bu vitaminin eksikliği kas zayıflığı, kas krampları ve titremelere yol açabilir. Magnezyum yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, fındık ve tohumlar gibi çeşitli besinlerde bulunur. Bu besinleri tüketerek eksik olan magnezyumu tamamlayabilmeniz mümkün. Ancak elbette çok büyük oranda magnezyum eksikliği yaşıyorsanız bir uzman yardımı almanız ve doktora gitmeniz gerekiyor.


POTASYUM DA ÖNEMLİ


Potasyum da bir diğer önemli minerallerden biri. Vücudumuzdaki hücreler için hayati bir mineral olan Potasyum, özellikle kas ve sinir hücrelerinin düzgün çalışması için gerekli olarak biliniyor. Vücuttaki potasyum düzeylerinin düşmesi de kas güçsüzlüğü, kasılma ve titremelere sebep olabiliyor.

E VİTAMİNİ VE DEMİR EKSİKLİĞİ DE TİTREME YAPAR MI?

Antioksidan özellikleri ile bilinen E vitamini de nörolojik problemlere yol açabilir ve dolayısıyla el titremesine neden olabilir. Bunun yanı sıra Demir, hayati öneme sahip minerallerden biridir.

Çeşitli semptomlara yol açan demir eksikliğinin mevcut bilimsel literatürde doğrudan el titremesi arasında bir bağlantısı bulunamamıştır. Ancak demir eksikliği, genellikle anemiye yol açmaktadır ve bu durum, yorgunluk, halsizlik, soluk cilt gibi belirtilere yol açmaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar