Zeytin Dalı gazisi, protez bacaklarla yaşama tutundu

Zeytin Dalı gazisi, protez bacaklarla yaşama tutundu
Piyade Sözleşmeli Er Muhammed Hasan Çeçen, 22 Mart 2018 tarihinde Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'nda teröristlerin yerleştirdiği el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 2 bacağını diz altında kaybederek gazi olan Piyade Sözleşmeli Er Muhammed Hasan Çeçen (26), protez bacaklarla yaşama sarıldı.

DHA''da yer alan habere göre, Piyade Sözleşmeli Er Muhammed Hasan Çeçen, 22 Mart 2018 tarihinde Afrin''de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı''nda teröristlerin yerleştirdiği el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu iki bacağı ağır yaralandı, yanındaki 4 arkadaşı şehit oldu. Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi''ne sevk edilen gazi Çeçen, bir dizi ameliyatla hayata tutundu; ancak iki bacağını diz altından kaybetti.

Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi''nde fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci kapsamında Çeçen''e, protez bacak takıldı. Gazi Çeçen, protez bacaklarla hayata sarıldı. Gazi olduktan 1 yıl sonra TSK Rehabilitasyon Merkezi Engelliler Spor Kulübü''nde basketbol oynamaya başlayan Çeçen, ardından memleketi Tokat''ta Sedanur Çeçen ile tanışıp, dünyaevine girdi.

2023''ün Nisan ayında bebeğini kucağına almaya hazırlanan gazi Çeçen, basketboldaki başarısıyla da dikkat çekti. Çeçen''in en büyük hayali, basketbolda ay yıldızlı formayı giymek.

 

''PROTEZLERLE YAŞAMA TUTUNDUM''

Şırnak''ta görev yaptığı sırada geçici görevle gittikleri Suriye''de arama tarama faaliyeti yaparken patlayıcının inflak etmesiyle yanındaki 4 arkadaşının şehit olduğunu, sadece kendisinin kurtulduğunu anlattı. Ankara''da gözünden, kolundan ve bacaklarından bir dizi operasyon geçirdiğini anlatan gazi Çeçen, doktorların desteği ve moraliyle protezle ayağa kalkmayı başardığını aktardı.

Psikolojik olarak çok etkilendiğini söyleyen Hasan Çeçen, "Ama hastanede protezi görünce hocalarımız olsun, çalışanlar dahi hep moral verince düzeldim. Hocalarımız sporla ilgilenmemi istedi. Protez kullanınca vücut spor istiyor. Bu süreçte basketbol oynayama başladım" ifadelerini kulandı.

 

"KENDİNİ ENGELLİ YERİNE KOYUP BENİMLE ÖYLE EMPATİ KURDU"

Tedavi süreci devam ederken memleketi Tokat''ın Turhal ilçesinde eşi Sedanur Çeçen ile tanıştığını anlatan gazi Çeçen, "Yaklaşık 1 yıl önce evlendik. İlk karşılaştığımızda aslında ben çok heyecanlandım. Nasıl tepki verecek bilmiyordum. Heyecandan diyeceğim lafı unuttum. Kendini engelli yerine koyup benimle öyle empati kurdu. Ben ilk başta, ''benim bacağım yok nasıl olacak'' diye düşündüm. Ama o hiç öyle düşünmedi. Nisan ayında bebeğimiz olacak inşallah. Çok güzle bir duygu" sözlerini dile getirdi.

''AY YILDIZLI FORMAYI GİYMEK İSTİYORUM''

TSK Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı ile maçlara çıktığını aktaran gazi Hasan Çeçen, "Takıma girdikten sonra ilk kez yurt dışına çıktım İspanya''ya. Orada 4''üncü olduk. Oradaki rekabeti gördük. Yabancı takımların oyuncularını gördük.

Ailem ilk başlarda korktu, ''sandalye üzerinde belki düşersin kolunu, bacağını incitirsin'' diye; ama zaman geçtikçe ''oğlumuz bir sporcu'' demeye başladılar. Memlekette de o lafları duymaya başladım.

En büyük hayalim milli takım forması giymek. Ay yıldızlı formayı üzerimde taşımak. Bunun için de gayret gerekiyor. Mesela takımımızda milli takımda şampiyonluk yaşamış insanlar var. Onların hayalini biz de yürütmek istiyoruz, bayrağı biz de taşımak istiyoruz. Onun için hedefim milli takım" ifadelerini kullandı.

"HEDEFİM MİLLİ TAKIM"

TSK Tekerlekli Sandalye Basketbol Takım antrenörü Tamer Ertay da Silahlı Kuvvetleri''nde yaralanan gazileri rehabilite etmek ve spora kazandırmak, sporun içinde üst noktasında yer almaları için ellerinden geleni yaptıklarını anlatarak, "Muhammed Hasan Çeçen ile 2019 yılında bir tanışma sürecimiz var.

Gerçekten Hasan benim hayatımda tanıdığım en disiplinli, en mücadeleci ve mücadeleyi bırakmayan, arkadaş ruhuna bire bir uyan ve takım içinde aile ruhunu benimseyen nadir sporculardan bir tanesi. Bu sezon ki ivmesi ile beraber tekerlekli sandalye basketbolunda ve Avrupa liglerinde ileride kendisinden çok bahsettirecek.

Şu anda TSK''da ve Türkiye liglerinde kendisinin ismini duyurmak için elinden geleni yapıyor. Bu hafta ilk beşte başlayarak bunu kanıtladı.

Kendisi bir asker olarak bu takımın içinde disiplini, asker ruhunu, askerlik bireyinin nasıl mücadele edeceğini gazilikten sonra birebir kanıtlayan nadir sporculardan bir tanesi. İnşallah bundan sonraki süreçte daha büyük başarılara hep birlikte imza atacağız" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar