Ekvador Meksika aleyhine dava açtı: UAD duyurdu!

Ekvador Meksika aleyhine dava açtı: UAD duyurdu!
Ekvador, eski Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ın yargılanmasını engellemek amacıyla Meksika'nın Quito Büyükelçiliği'nde tutulduğunu iddia ederek Meksika'ya karşı Uluslararası Adalet Divanı'na dava açtı.

Ekvador polisi, 5 Nisan'da Meksika'nın Quito Büyükelçiliği'ne baskın düzenleyerek eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı tutukladı. Bu olayın ardından Ekvador ile diplomatik ilişkileri kesen Meksika, Ekvador'a karşı diplomatik dokunulmazlıkları ihlal ettiği gerekçesiyle 11 Nisan'da Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) dava açtı. Meksika'ya karşı bir adım da Ekvador'dan geldi. UAD, Ekvador'un Meksika'ya karşı diplomatik misyonları amacına aykırı bir şekilde kötüye kullandığı gerekçesiyle dava açtığını duyurdu.

UAD tarafından yapılan açıklamada, "Ekvador, Meksika'nın Quito'daki diplomatik misyonlarını 17 Aralık 2023 ile 5 Nisan 2024 tarihleri arasında Glas'ı Ekvador'un yargılamalarından korumak için kalkan olarak kullanmakla suçluyor. Ayrıca Ekvador, Meksika'yı Glas'a hukuka aykırı bir şekilde siyasi sığınma sağlamak ve içişlerine müdahale etmekle suçluyor" denildi.

thumbs-b-c-04abfb36822bee232a3259600fc888aa.webp

DAVA BUGÜN GÖRÜLECEK!

Meksika'nın davası bugün görüşülecek. Bugün ve Çarşamba günü UAD, Meksika'nın Ekvador'a karşı uluslararası hukuku ihlal ettiği iddiasıyla açtığı davayı görüşecek.

PEKİ,NE OLMUŞTU?

Eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas, yolsuzluk suçlamalarından yargılanıp iki farklı suçtan hüküm giymesi sonrası Aralık ayında Meksika'nın Ekvador Büyükelçiliği'nde siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Meksika, Glas'ın siyasi sığınma talebini 5 Nisan'da kabul ettikten sadece saatler sonra, Ekvador polisi Meksika'nın Ekvador Büyükelçiliği'ne baskın düzenleyerek Jorge Glas'ı tutuklamıştı. Bu olayın ardından Meksika, Ekvador ile diplomatik ilişkilerini kesti.

Meksika, 11 Nisan'da Ekvador'un büyükelçiliğe yönelik baskınını Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) şikayet ederek, Ekvador'un Birleşmiş Milletler üyeliğinin askıya alınması için UAD'ya başvurdu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar