Ek MTV ödeyenler merak ediyor: AYM kararı iptal ederse vergisini ödeyenler ne yapacak

Ek MTV ödeyenler merak ediyor: AYM kararı iptal ederse vergisini ödeyenler ne yapacak

Deprem harcamaları sebebiyle bu yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinin iki kez alınmasına karar verildi. İlk ek MTV ödemesinin taksitinin ödeme süresi dün sona erdi. CHP, bu kararın yürürlüğe girmesinden sonra "anayasaya aykırı" olduğunu iddia ederek, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. Ancak, ilk ödeme süresinin dolmasına rağmen AYM henüz bir karar vermedi. MTV ödemelerini geciktiren vatandaşların vergilerine her ay için yüzde 1,4 gecikme faizi uygulanacak.

Umut Can HALAVART/ Günboyu

AYM'nin henüz bir karar vermemiş olması, vatandaşların vergiyi ödeyip ödememek konusunda belirsizlik yaşamasına neden oldu. Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan, AYM'nin kararı iptal etmesi durumunda ödenen vergilerin geri alınabileceğini ancak bu için mükellefin dava açması gerektiğini ifade etti.

Dava açma süresi bugün sona eriyor

Gündoğan, bugün sona eren 7 Eylül Perşembe tarihine kadar Ek MTV düzenlemesine karşı yapılan itiraz ve dava açma süresine vurgu yaparak, gelecekte Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi durumunda sadece bu tarihe kadar dava açanların para iadesi alabileceğini belirtti. Ayrıca, ek MTV ödemelerini yapmış ancak dava açmamış olanların iade alamayacaklarına dikkat çekti. Gündoğan, "Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümediğini" vurgulayarak, ek MTV'nin iptal edilse bile iade hakkının sadece dava açan vatandaşlara tanındığını açıkladı. Vergi iadesinin yasal gerekliliklere uygun olarak sadece dava açanlara yapıldığını ifade etti.