Eğitim Birsen Tokat Şube Başkanı Şaban Ceylan değerlendirmelerde bulundu!

Eğitim Birsen Tokat Şube Başkanı Şaban Ceylan değerlendirmelerde bulundu!
Eğitim Birsen Tokat Şube Başkanı Şaban Ceylan, eğitim sistemine dair değerlendirmelerde bulundu. Ceylan, "Sınıflarda 40 kişi ders görürken İŞKUR kapsamında alınan TYP’li yardımcı hizmet personeli bu yıl Tokatta 68 kişi ile sınırlandırıldı" ifadeleri ile dikkat çekti.

GÜNBOYU-SAVAŞ KALKAN

Eğitim Birsen Tokat Şube Başkanı Şaban Ceylan, eğitim sistemine dair değerlendirmelerde bulundu. Ceylan, "Okulların kesintisiz açık kalmasını çok önemsiyoruz. İlimiz özelinde yürütülen 102 okulun yeniden inşaası ve 50 civarında okulun güçlendirme inşaatının olması yıllar sonra İkili eğitime tekrar geçmek zorunda kaldık ve bunun zorluklarıyla baş etmeye çalışıyoruz. Bazı okullarda iki bazılarında üç okul birlikte eğitim faaliyeti yapılmakta’’ dedi.

"ÖĞRENCİLER KISA TENEFÜSLERE MAHKUM OLMASIN"

Ceylan konuşmasını şöyle sürdürdü,  ‘‘Bu çok zor bir durum olup zamanın ve mekanın darlığını eğitim çalışanlarımızın geniş yürekleriyle telafi etmeye çalışıyoruz. Sabrediyoruz.  Ve hala bekliyoruz ki ikili eğitim yapan tüm okulların ders saatlerinde 30 dk uygulamasına geçilsin. Öğrencilerimiz sabahın köründen akşamın karanlığına kadar okulda kalmasın, kısa teneffüslere mahkum olmasın.  Eğitim-öğretimin nitelikli ve verimli bir şekilde, sağlıklı bir ortamda devam ettirilebilmesi, okulların açık tutulma hedefinin gerçekleşmesi için temizlik, güvenlik, bakım ve onarım gibi hizmetleri yürütecek personel ihtiyacının karşılanması kaçınılmazdır.

Okullarımızın salgın şartlarında açık tutulması kararlılığı, personel ihtiyacı karşılanarak güçlendirilmeli, temizlik, güvenlik ve hijyen konusunda taviz verilmemelidir. Okullarımızın yardımcı personel ihtiyacı kadrolu memur statüsünde personelle karşılanmadığından, vazgeçilemez nitelikteki hizmetler, okul-aile birlikleri tarafından veya Toplum Yararına Program (TYP) kapsamındaki geçici istihdamla yürütülmeye çalışılmaktadır’’ dedi.

"TYP DEN ALINAN PERSONEL AZ OLMASI İHTİYACI KARŞILAMIYOR"

Ceylan; ‘’ Okulların açılmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen halen çok sayıdaki okulun yardımcı personel açığı giderilememiş, TYP kapsamında alınan personel de ihtiyacı karşılayamamıştır. Hatta TYP kapsamında alınan personelin geçmiş yıllarda alınan personelden daha az olması, ihtiyacın daha fazla olduğu bu salgın döneminde alınan tedbirleri boşa çıkaracak bir karara dönüşmüştür. Az sayıda ki personel ise günlük mesailerini ikiye katlasalar da işleri yetiştirememektedir. 

Unutulmamalıdır ki, yetersiz ve eksik personel, yetersiz ve eksik kamu hizmetine; yetersiz ve eksik kamu hizmeti ise olumsuz ve istenmeyen sonuçlara yol açmaktadır. Okul yöneticilerinin, eğitim çalışanlarının okulları açık tutmak için verdiği mücadele, bürokratik engellere, kırtasiyeciliğe, idareimaslahata ve ödenek yoksunluklarına kurban edilmemelidir. Okulların yardımcı personel ihtiyacı bir an önce karşılanmalı; okul bazlı ödenek tahsisi bir an önce hayata geçirilmelidir’’ dedi. 
Eğitimsen Tokat Şube başkanı Filiz Canbay Konuk ise, sendika binasında yaptığı açıklamada;
‘’Türkiye’deki öğrencilerin önemli bir bölümü kalabalık sınıflarda öğrenim görmektedir. Öğrenci ve öğretmenlerin 40 dakika boyunca yeterince havalandırılmamış sınıflarda maskeli bir şekilde ders işlemesi sağlıksız bir ortam yaratmakta ve bulaş riskini arttırmaktadır’’ dedi.

"DERS SÜRESİ 30 DAKKAYA İNDİRİLSİN"

Başkan Konuk yaptığı açıklamasına şu ifadelerle devam etti; ‘’Eğitim emekçileri, öğrencilerimiz ve velilerimiz tarafından ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesi talebi yoğun olarak dile getirilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nı bu konudaki haklı talepler doğrultusunda adım atmaya ve ders sürelerini 30 dakikaya indirmeye çağırıyoruz.

MEB, yıllardır kadrolu yardımcı personel alımı yapmamakta ve ihtiyaçlar İŞKUR üzerinden geçici görevlendirmelerle geçiştirilmektedir. Yüz yüze eğitimde bir ay geçmiş olmasına rağmen okullarımızın büyük çoğunluğunda yardımcı hizmet personeli ihtiyacı halen giderilmemiştir. Tüm okullarda temizlik görevlisi yardımcı personel hemen göreve başlamalıdır. Kamu hizmetlerinin sürekliliği, düzenliliği ve halka daha nitelikli olarak sunulması için eğitimde her türlü güvencesiz istihdam uygulamasından derhal vazgeçilmeli, herkese kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

"ÇABAMIZ YÜZYÜZE EĞİTİMİN RİSKE GİRMEMESİ"

 Öğrencilerimize, velilerimize ve tüm halkımıza karşı duyduğumuz sorumluluk bilinciyle yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güven içinde yürütülebilmesi için tüm tedbirlerin alınması ısrarımız devam edecektir. Bu çabamız yüz yüze eğitimin riske girmemesi ve öğrencilerimizin bir buçuk yıldır yaşadığı kayıpların daha fazla derinleşmemesi içindir. MEB’e sorumluluklarını hatırlatıp tedbirlerin alınmasını sağlamaya çalışmak, salgın nedeniyle kapanmalar yaşansa bile eğitim öğretimin devam edebilmesini sağlayabilmek bizim için en öncelikli sorumluluktur.

Eğitim Sen olarak gerek öğrencilerimizin en doğal hakkı olan sağlıklı ve güvenli ortamlarda yüz yüze eğitim alması, gerekse eğitim emekçilerinin sağlıklı koşullarda çalışması için gerekli olan tüm tedbirlerin eksiksiz alınması talebimizi bir kez daha belirtiyor, sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz’’ şeklinde konuştu. 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar