Duygusallığın faydası olur mu demeyin! İşte ağlamanın ve gözyaşı dökmenin bilinmeyen faydaları

Duygusallığın faydası olur mu demeyin! İşte ağlamanın ve gözyaşı dökmenin bilinmeyen faydaları
Hemen herkesin yaşadığı ve sinir, stres gibi durumlardan kaynaklanan ağlama olayının faydaları duyanları şaşırtıyor. Pek çok insan ağlamanın zararlı olduğunu düşünse de gerçek öyle değil. İşte ağlamanın ve gözyaşı dökmenin bilinmeyen faydaları...

Hemen herkes üzüntü, sinir, stres gibi durumlarda ağlamış ve gözyaşı akıtmıştır. Current Directions in Psychological Science isimli bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre 30 ülkeden katılımcıların çoğu ağladıktan sonra rahatladıklarını ifade etti. Yapılan araştırmalar sonrası ağlamanın faydaları da duyanları şaşırttı. İşte gözyaşı ve ağlamanın bilinmeyen faydaları...

Araştırma pratisyen hekimlerin yüzde 70’inin hastalarına düzenli olarak ağlamalarını önerdiğine yer verildi. BBC'de bulunan habere göre, yakın zamana kadar ağlamanın sebebi konusunda çeşitli anlaşmazlıklar yaşanıyordu.

ÜZÜNTÜ GÖZYAŞIYLA SOĞAN DOĞRARKEN AKAN GÖZYAŞI BİR DEĞİL!

Bilimsel açıdan ağlamak, kimyasal bir uyarıcıya tepki olarak gözyaşı üretmekten farklı olarak ifade ediliyor. Hatta gözyaşları birbirinden farklı olmaktadır. 1981'de Minnesotalı psikiyatrist II. William H Frey üzücü filmler sonucu çıkan gözyaşlarının soğan doğrarken çıkan gözyaşlarından daha fazla protein içerdiğini keşfetmiştir.

Ayrıca duygusal gözyaşları ise yalnızca melankoli kaynaklı değil, komedi izlerken gözlerin yaşarması ya da mutluluk gözyaşı dökmek de buna dahildir.

AĞLAMAK GÖZ KURULUĞUNA ENGEL OLUYOR

Araştırmalar ağlamanın gözyaşı kanalı tıkanıklığının yanında gözde kuruluğun da göz sağlığı için sorun olduğu kaydediyor. Ayrıca yapılan araştırmalarda zaman zaman ağlamanın yararlarının da olduğu belirtiliyor. Gözyaşında yer alan bir madde eğer hiç akmıyor ise göz kuruluğu rahatsızlığına sebep olabilmekte.

KALP DAMARLARININ AÇILMASINI SAĞLIYOR

Bu sebeple ara sıra ağlayan kişi böylece bu hastalığa yakalanmaktan kurtulmuş oluyor. Özellikle üzüldüğünüz zaman ağlamak kalbi çok daha az yoruyor ve rahatlatıyor. Çünkü gözyaşı dökmek ile üzüntülüyken sıkışan kalp damarlarını da açmış oluyor.

AĞLADIKTAN SONRA MUTLU OLMANIN SEBEBİ BUYMUŞ!

Ayrıca ağlayarak pek çok hastalığın baş düşmanı olan stresle de kolaylıkla başa çıkabilirsiniz. Çünkü bu duygu şaşırtıcı olsa da mutluluk hormonlarını harekete geçirmeye yarıyor.

Bunun yanı sıra üzüntülü olduğu günlerde gözyaşı döken insanlar diğerlerine göre daha rahat bir uyku çekiyor. Yine sıkıntılı ya da mutlu olduğunda tansiyonu düşen veya çıkan kişiler ağladığında tansiyonu normal değerlere dönüyor.

AĞIR BUNALIMDAN KURTARIYOR

Stres hormonları gözyaşlarıyla vücuttan uzaklaşıyor. Bu sebeple ağlayabilen kişi gözyaşları ile ağır bunalımlardan kurtulmuş oluyor.

'İDRAR VE TERLEME GİBİ BİR DIŞ SALGI'

Uzman isimler ayrıca, 'gözyaşının bedenden gelen maddenin dış salgısı' olduğunu ifade ediyor ve gözyaşının idrar ve terleme gibi bir tür dış salgı olduğunu hatırlatıyor. Buna göre gözyaşıyla, vücutta stresin yaratılan ‘zehirli madde' ağlayarak dışarı atılmış olunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar