Dünyanın en iyisi seçildi: İşte Bafra pidesinin sırrı...

Dünyanın en iyisi seçildi: İşte Bafra pidesinin sırrı...

Samsun'un coğrafi işaretli lezzetlerinden biri olan 'Bafra pidesi', sadece tadıyla değil, aynı zamanda hazırlanışı ve pişirilmesiyle de diğer pidelerden ayrışıyor.

Samsun'un eşsiz tatları, dünya çapında gastronomi listelerinde büyük başarı elde etti. Taste Atlas'ın prestijli 'Top Ten Breads' listesinde, Bafra ve Samsun pideleri ilk 2 sırayı alarak önemli bir başarıya imza attı.

aw214950-04.jpg

Bu lezzetler, Brezilya'nın pao de queijo'su, Malezya'nın roti canai'si, Kolombiya'nın pan de bono'su, Azerbaycan'ın qutab'ı, İtalya'nın piadina romagnola'sı ve Hindistan'ın butter garlic naan ile amritsari kulchası gibi uluslararası lezzetleri geride bıraktı.

aw214950-02.jpg

Pide ustası Necati Koçak, Bafra pidesinin özel tarifini açıklarken, pidenin şekil olarak kano veya şeker kamışına benzediğini belirtti. Bir metre uzunluğundaki pidenin inceliğinin 2,5 santimetre olduğunu ve iç harcının mayalı hamur, yağsız pişmiş kıyma ve çiğ ince doğranmış soğanla hazırlandığını vurguladı.

Fırında pişerken soğanların hamur içinde kavrulduğunu ve 25 dakika sonunda çıtır pidenin üzerine sürülen köy tereyağının lezzeti tamamladığını belirtti.

aw214950-08.jpg

"Pideyi tadanlar çok beğeniyor" diyen Necati Koçak, Bafra pidesinin özgün lezzetini 10 yıldır insanlara sunduklarını ve hem yerel hem de uluslararası müşterilere bu eşsiz tatları ulaştırdıklarını ifade etti.

aw214950-06.jpg