Dünyada yılda yaklaşık bir buçuk milyon insan bu hastalıktan ölüyor

Dünyada yılda yaklaşık bir buçuk milyon insan bu hastalıktan ölüyor
Ulusal Kanser Haftası'nın gölgesinde, Tunceli Devlet Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazife Özge Altan, akciğer kanserinin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

Dr. Altan, dünya genelinde her yıl yaklaşık bir buçuk milyon insanın akciğer kanserine bağlı olarak yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Sigara ve tütün ürünlerinin bu kanser türünün başlıca risk faktörleri olduğunu vurgulayan Dr. Altan, ayrıca pasif içiciliğin de bu riski artırdığını ifade etti.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı, akciğer kanserinin belirtilerine de değindi. Öksürük, tekrarlayan alt solunum yolu enfeksiyonları, kanlı balgam, ses kısıklığı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin hastalığın habercisi olabileceğini aktardı. Erken tanının önemine vurgu yaparak, görüntüleme ve biyopsi ile tanının konulabileceğini dile getirdi. Erken aşamada teşhis edilen vakaların tedavi şansının yüzde 70 oranında olduğunu belirten Dr. Altan, ancak bu sürecin hastalığın sinsi seyri nedeniyle önemli olduğunu da ekledi.

Son olarak, Dr. Altan, kanserin önlenebilir en önemli risk faktörünün sigara ve tütün ürünleri olduğunu vurgulayarak, bu zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın hayati önem taşıdığını ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar