Dünya Bankası'ndan kritik rapor: En yoksul ve en zengin ülkeler arasında uçurum

Dünya Bankası'ndan kritik rapor: En yoksul ve en zengin ülkeler arasında uçurum
Dünya Bankası, en yoksul 75 ülkenin yarısının, zengin ekonomilerle aralarındaki gelir uçurumunun giderek arttığına dikkat çekti.

Banka, "Büyük Tersine Dönüş: Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) Ülkelerinde Beklentiler, Riskler ve Politikalar" başlıklı raporunu yayımladı. Bu raporda, IDA'dan hibe ve sıfır ile düşük faizli kredi alan 75 ülkenin karşılaştığı fırsatlar ve riskler ele alındı.

Raporda, bu kırılgan ekonomilerin, yüksek potansiyele rağmen "tarihi bir tersine dönüş"le karşı karşıya olduğu vurgulandı. En zengin ekonomilerle gelir farkının bu ülkelerin yarısında açıldığı belirtildi. Genç nüfus, doğal kaynaklar ve güneş enerjisi potansiyeli gibi avantajlarının bu ülkelerin zorlukları aşmasına yardımcı olabileceği ifade edildi.

Raporda, 2020-2024 yılları arasında IDA ülkelerinde kişi başına düşen ortalama gelirin zengin ekonomilere göre daha yavaş arttığına dikkat çekildi. Ayrıca, IDA ülkelerinin birçoğunda Kovid-19 salgını öncesine göre daha fakir bir duruma geldiği belirtildi.

Raporda ayrıca, IDA ülkelerindeki aşırı yoksulluk oranının dünya ortalamasının 8 katı olduğu ve her 4 kişiden 1'inin günde 2,15 doların altında bir gelirle yaşam mücadelesi verdiği bilgisi paylaşıldı. Bu ülkelerde açlık veya yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalan insanların yüzde 90'ını oluşturduğu vurgulandı.

IDA ülkelerinin çoğunluğunun Sahra Altı Afrika'da bulunduğu, ancak Doğu Asya, Latin Amerika ve Karayipler'de de bulunduğu belirtildi. Bu ülkelerin önemli bir kısmının kişi başına düşen gelirin yılda 1,315 doların altında olduğu ve kırılgan veya çatışmalardan etkilenen devletler olduğu ifade edildi.

Raporda, bu ülkelerin kalkınma ve altyapı açıklarını kapatmak ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılık oluşturmak için önemli bir yatırım gerektiği vurgulandı. Banka, IDA ülkelerinin ilerleme kaydetmek ve uzun vadeli ekonomik durgunluğu azaltmak için uluslararası mali destek almalarının önemine dikkat çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar