Dünya Bankası Gazze altyapısına verilen rekor zararı açıkladı

Dünya Bankası Gazze altyapısına verilen rekor zararı açıkladı

Dünya Bankası, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının kritik altyapıya verdiği zararın maliyetinin, ocak sonu itibarıyla 18,5 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyor.

Dünya Bankası ile Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'nin (AB) mali desteğiyle hazırlanan "Gazze Geçici Hasar Tespit Raporu" yayımlandı.

Rapora göre, Gazze'deki kritik altyapıya verilen zararın maliyeti, Batı Şeria ve Gazze'nin 2022'deki toplam gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 97'sine denk geliyor.

Ekim 2023 ile Ocak 2024 arasında kritik sektörlerdeki fiziksel altyapıya verilen hasar, uzaktan veri toplama kaynaklarıyla ölçüldü. Bu hasarın ekonominin her sektörünü etkilediği vurgulandı.

Rapora göre, konut hasarlarının maliyetin yüzde 72'sini oluşturduğu belirtildi. Ayrıca su, sağlık ve eğitim gibi kamu hizmeti altyapısının hasar maliyetindeki payının yüzde 19, ticari ve endüstriyel binaların payının ise yüzde 9 olduğu ifade edildi.

Raporda, yıkımın ardından yaklaşık 26 milyon ton enkaz ve moloz kaldığı, bu miktarın kaldırılmasının yıllar alabileceği öngörüldü.

Gazze'deki durumun insanlar üzerindeki etkileri de ele alındı. Nüfusun yarısından fazlasının kıtlığın eşiğinde olduğu ve tamamının gıda güvensizliği ile mücadele ettiği belirtildi. Ayrıca, 1 milyondan fazla insanın evsiz olduğu ve nüfusun yüzde 75'inin yerinden edildiği vurgulandı. Sağlık hizmetlerine, ilaçlara ve hayat kurtarıcı tedavilere erişimin minimum düzeyde olduğu ifade edildi.

Raporda ayrıca, Gazze'deki ana yolların yüzde 92'sinin tahrip olduğu ve iletişim altyapısının zarar gördüğü, temel insani yardımların ulaştırılmasının zorlaştığı belirtildi.

Kapsamlı analiz aracılığıyla tahmin edilecek hasarların, kayıpların ve ihtiyaçların maliyetinin, Geçici Hasar Tespit Raporu'ndan önemli ölçüde yüksek çıkması bekleniyor.