DSÖ duyurdu: Kovid-19 artık küresel acil durum değil

DSÖ duyurdu: Kovid-19 artık küresel acil durum değil
Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19 salgınının artık küresel sağlık acil durum oluşturmadığını duyurdu. Salgın nedeniyle 2020'den bu yana dünya genelinde 7 milyona yakın insan hayatını kaybederken aşı ve ilaç tedavisi tartışmaları halen sürüyor.

Selahattin Demirel / Günboyu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bugün yaptığı açıklamada Kovid-19 salgınının artık ''küresel bir acil durum'' olarak kabul edilmediğini duyurdu.

DSÖ açıklamasında Kovid-19''un acil durumdan çıkarılmasının bir ilerleme işareti olduğu ancak yine de Kovid-19''un varlığını devam ettireceği belirtildi.

KÜRESEL ACİL DURUM İLAN EDİLMİŞTİ

DSÖ, 30 Ocak 2020''de salgın nedeniyle ''küresel acil durum'' ilan etmiş, 11 Şubat 2020''de yeni tip koronavirüse "Covid-19" adının verildiğini duyurmuştu.

3 yılı aşkın sürede dünya çapında yaklaşık 7 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Covid-19 salgını küresel acil durum olarak ilan edilince salgınla uluslararası düzeyde mücadele edilmiş, ülkeler arasında aşı ve tedavi konularında iş birliği sağlanmıştı.

SALGIN OCAK 2021''DE ZİRVEYİ GÖRMÜŞTÜ

DSÖ''nün duyurduğu verilere göre dünya genelinde haftada 100 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Ocak 2021, salgının tepe noktasına eriştiği dönem olmuştu.

Salgınla ilgili son verilerde ise 24 Nisan 2023 haftasında dünya genelinde 3 bin 500''ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

AŞI VE İLAÇ TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

Salgınla mücadele için geliştirilen aşılarla ilgili tartışmalar hastalığın gündemde olduğu dönemde çokça tartışılmış, ilk tedavilerde tercih edilen ilaçlarının yan etkileri üzerinde yeterince durulmadığı öne sürülmüştü.

DSÖ, salgını acil durumdan çıkarırken salgına karşı geliştirilen aşı ve ilaçların yararı ve yan etkisiyle ilgili tartışmalar halen devam ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar