Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Demet Güven Akyıldız

Demet Güven Akyıldız

Don Kişot'un İstanbul maceraları belgesele konu olacak

İstanbul, dünya edebiyatının gözde şehirlerinden biri olarak önemini sürdürüyor. Bu kez, ünlü İspanyol yazar Miguel de Cervantes'in klasik eseri Don Kişot'un İstanbul'daki izleri belgesel kapsamında incelenecek. Barcelo Istanbul Hotel'de düzenlenen tanıtım toplantısında projenin detayları paylaşıldı.

Yönetmen Mehmet Gün, 50 yılı aşkın bir süredir sinema sektöründe çalıştığını belirterek, Don Kişot'un İstanbul macerasının izini sürme fikrinin yaklaşık 20 yıl öncesine dayandığını açıkladı. Gün, Mimar Sinan ile ilgili bir belgesel çekimi sırasında Cervantes'in İstanbul'da Kılıç Ali Paşa Camii'nin inşaatında çalıştığı iddiasının ortaya çıkmasıyla projenin temellerinin atıldığını söyledi.

Belgeseli gerçekleştirmek adına Cervantes üzerine araştırmalar yapan akademisyen Nesrin Karavar ile iş birliği yaptıklarını belirten Gün, "Belgesel olarak yola çıktık. Bunu drama ya da uzun metraj film yapmaya kalksak çok maliyetli bir iş. Belgesel belki bunun ön çalışması olur. İspanya'da, Cezayir'de akademisyenlerle görüşeceğiz. Onlardan alacağımız bilgiler de bizi farklı yönlendirebilir. Daha doğru bilgilere ulaşabilmek adına böyle bir belgesel yapalım dedik." ifadelerini kullandı.

İstanbul, Cervantes'in eserlerinde önemli bir rol oynuyor. Gün, çekimler için Cervantes'in eserlerinde bahsettiği mekanları ziyaret edeceklerini ve İstanbul Cervantes Enstitüsü yetkilileriyle röportajlar yapacaklarını söyledi.

Proje danışmanı Dr. Nesrin Karavar, İstanbul'un dünya edebiyatındaki önemine vurgu yaparak, "İstanbul dünya edebiyatında çok önemli bir şehir. Edebiyat dersleri verirken İstanbul'u da anlatıyorum.

Çekimlerin 8 Kasım'da İstanbul'da başlayacağını belirten Gün, belgeselin 45 dakika süreceğini ve ilk gösteriminin Cervantes'in doğum günü olan 23 Nisan 2024'te İspanya'da yapılmasını planladıklarını söyledi. Irisanka Productions tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçirilen "Esaretten Doğan Şövalye-Don Kişot" belgesel film projesinin görüntü yönetmenliğini Bökehan Gün, müziklerini ise Edibali Aktar üstlenecek. Proje, İspanyolca konuşulan ülkelerde geniş bir izleyici kitlesiyle buluşacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları