Doları alt üst edecek: Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararını önceden duyurdular

Doları alt üst edecek: Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararını önceden duyurdular
Merkez Bankası tarafından her ay düzenli olarak açıklanan faiz kararı öncesi son beklenti anketleri yayımlandı. İşte ekonomistlerin faiz beklentisi.

FİLİZ KIRAL / GÜNBOYU

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından her ay açıklanan faiz kararı öncesinde heyecan devam ederken, AA'nın düzenli olarak yaptığı beklenti anketinden sonuçlar geldi.

AA Finans'ın düzenlediği ankete katılan ekonomistler TCMB'nin 250-650 baz puan faiz artırarak yüzde 17,50 ila yüzde 21,50'ye yükseltmesini bekliyor.

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ ARTIYOR

TCMB'nin dolar/TL kurunu dizginlemek için rezervden satış yapmaya son vermesinin ardından rezervler artış gösteriyor. 7 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 829 milyon dolar artarak 110 milyar 416 milyon dolara ulaştı. Net uluslararası rezervleri 7 Temmuz haftasında 3.3 milyar dolar artışla 13.17 milyar dolar oldu.

Mehmet Şimşek geçtiğimiz hafta "Merkez Bankası rezerv artışına katkı sağlayacak rasyonel politikaların devamı için hızla çalışıyoruz" açıklamasını yapmıştı.

LİTRE BAŞINA 5 TL ZAM GELDİ

Hükümet, ithal mal talebini azaltmak için adımlarını atmaya devam ediyor. Akaryakıtta ÖTV'ye litre başına 5 TL zam geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından itibaren bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır. ÖTV tutarları, maktu olması hasebiyle enflasyon karşısında erimiştir" açıklamasında bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Artışa rağmen ülkemiz halen benzin ve motorinde Avrupa’da en ucuz 4. ülke" denildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, KÖRFEZ TURUNA ÇIKIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün 3 günlük bir körfez turuna çıkıyor. Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 3 iş forumuna katılacak. Bu tur sonrasında Türkiye'ye körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırımın gelmesi hedefleniyor.

Dolar küresel para birimleri karşısındaki cazibesini yitiriyor. ABD'de yavaşlayan enflasyon spot ışıklarını doların üstünden çekti. Doların 6 büyük para birimine karşı değerini ölçen DXY endeksi 102,71'den 99'a kadar geriledi. Dolar geçtiğimiz hafta büyük para birimlerine karşı yüzde 2 değer kaybetti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar