Dolardan Türk lirasına geçenlere bakın ne olacak! Duyan kulaklarına inanamayacak

Dolardan Türk lirasına geçenlere bakın ne olacak! Duyan kulaklarına inanamayacak
Dolar kurunun sürekli gerileyeceğini iddia eden ekonomist Necmettin Batırel, parasını Türk lirasına geçirmeyi düşünenlerle ilgili çok konuşulacak bir uyarıda bulundu.

Necmettin Batırel, "Dövizden TL’ye geçenler enflasyonun üzerinde ekstra 17 kazanç sağlayacak" dedi.

Batırel, " Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 25’e yükseltmesi sonrasında bankaların ticari kredi için menkul kıymet alım zorunluluğuna düşmeden uygulayabilecekleri faiz oranı da %31.25’e çıktı. Bankalar ticari kredi için yıllık bileşik referans faiz oranının 1.8 katını uygulayabildiği için bu oran da otomatik olarak yüzde 56,25’e yükseldi. İşte bankalar bu kadar yüksek faizle kredi talebi olup olmayacağını görmek istiyor. Özetle, TL mevduat faizi enflasyonun üzerinde getiri sağlarsa KKM’den çözülme başlayacak" ifadelerini kullandı.

DUYAN KULAKLARINA İNANAMAYACAK

Batırel'in açıklaması şöyle:

Ekonomi yönetimi gerçekçi politikalara döndü.. Peki tasarrufçu toplam 3.3 trilyon liraya (125 milyar dolara dayanan) Kur Korumalı Mevduat’tan vazgeçecek mi? TL’ye geçiş istenen düzeyde gerçekleşecek mi? Bankalar niye isteksiz davranıyor? KKM hesapları stopaj uygulanmadığı için avantajını sürdürüyor. TL vadeli mevduat hesaplarında ise yüzde 6 aya kadar (6 ay dahil) kadar yüzde 5, 6 ay ile 1 yıl dahil yüzde 3 stopaj (indirim) uygulanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu indirime mutlaka son vermeli. Merkez Bankası, TL’den KKM’ye dönüşen vadesi dolan mevduatların üç ay içerisinde yarısı TL hesaplarına çevrilecek, dedi. Dövizden KKM’ye dönüşen mevduatların %10’u TL’ olacak. KKM'den TL mevduata geçiş için TL mevduatın vadesi en az 32 gün olarak belirlendi. TL’den KKM’ye dönüşen hesapların TL hesaplarına dönüşümünde yüksek oran belirlenmesinin nedeni, bu dönüşümde döviz verilme zorunluluğu bulunmayışı. Merkez Bankası sadece dövizden KKM’ye dönüşen hesaplar bozulurken gereken dövizi bankalara vermekle yükümlü.

Plan nasıl işleyecek? Öncelikle vatandaşı enflasyonun düşeceğine ve kur riskinin kalmadığına inandırmak gerekiyor. Bunun için şu anda %25 olan KKM faizleri %10 gibi çok düşük seviyeye indirilecek. Bankalar %35 – 40 aralığındaki mevduat faizlerini %50’ye çıkaracak. Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 25’e yükseltmesi sonrasında bankaların ticari kredi için menkul kıymet alım zorunluluğuna düşmeden uygulayabilecekleri faiz oranı da %31.25’e çıktı. Bankalar ticari kredi için yıllık bileşik referans faiz oranının 1.8 katını uygulayabildiği için bu oran da otomatik olarak yüzde 56,25’e yükseldi. İşte bankalar bu kadar yüksek faizle kredi talebi olup olmayacağını görmek istiyor. Özetle, TL mevduat faizi enflasyonun üzerinde getiri sağlarsa KKM’den çözülme başlayacak.

batirel.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar