Dolar ve altın sahipleri bunu beklemiyordu: Dolar kuru ve altın fiyatlarını altüst edecek karar!

Dolar ve altın sahipleri bunu beklemiyordu: Dolar kuru ve altın fiyatlarını altüst edecek karar!
Ukrayna ve Rusya arasında başlayan savaş, küresel piyasaları derinden sarsmış ve dolar kuru ile altın fiyatlarına önemli yansımaları olmuştu. Dünyanın petrol merkezi Orta Doğu, son günlerde Hamas ve İsrail arasında yaşanan çatışmalarla sarsılırken, İsrail'in bugün 30 milyar dolarlık rezerv satması, gelecek haftalarda yatırımcıları nelerin beklediğini gözler önüne serdi.

Cumartesi sabahı Hamas tarafından İsrail vatandaşlarına yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırılar, cevap olarak İsrail'in Gazze'yi ağır bombardımana tutması ile Orta Doğu'da yaşanan tansiyonu yeniden üst seviyeye çıkarmış oldu.

İSRAİL MERKEZ BANKASI 30 MİLYAR DOLAR BİRDEN SATTI

Saldırının ardından İsrail'de büyük bir şok yaşanırken, bu beklenmedik hareketin finansal piyasalara yansıması da sert oldu. Tel Aviv Borsası (TA35), tek gün içerisinde yüzde 6'nın üzerinde değer kaybederken, bankacılık endeksi ise yüzde 7'nin üzerinde düşüş yaşadı.

telaviv1.jpg

İsrail Merkez Bankası, para birimi şekelde yaşanabilecek olası düşüşlerin önüne geçmek ve piyasalara güven aşılamak için bu sabah itibarıyla 30 milyar dolarlık bir rezerv satışı gerçekleştirdi ve borsada yeniden yükseliş başladı. Ancak gelecek 24 ile 48 saat arasında Gazze'ye yönelik ağır bir kara harekatının başlatılacağının açıklanması ve İran'a yönelik sert söylemler, uluslararası piyasalarda yeni bir dolar ve altın şoku yaşanmasına neden olabilir.

ALTIN VE DOLARIN KADERİNİ YENİDEN YAZABİLİR

Savaş ortamları ve çatışmalar, yatırımcıların riskli piyasalardan uzaklaşmasına neden olduğu gibi, altın gibi her dönemin 'güvenli limanı' olarak bilinen yatırım araçlarına olan ilginin artması ve emtia fiyatlarının tavan yapmasına neden olmakta.

İsrail yetkilileri, saldırının ilk gününden itibaren Hamas'a gerekli desteğin İran tarafından verildiğini belirterek, İran için çok ağır bir misilleme yapılacağını belirtmişti. ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e koşulsuz destek vereceğini belirtmesinin ardından petrol piyasalarında büyük bir endişe yaşanmaya devam ediyor.

Dünyada enflasyonu en fazla etkileyen faktörlerin başında gelen petrol fiyatları, yol açtığı enflasyonist ortam nedeniyle dolar kuru ve altın üzerinde de büyük bir x faktörü olmaya devam ediyor. İsrail'in ilerleyen günlerde İran'a yönelik askeri bir cevap vermesi halinde uzmanlar, Hürmüz Boğazı'nın geçişleri kapatılabileceğini belirterek, bu senaryonun yaşanması halinde petrol fiyatlarının tarihi zirvelerini göreceğini duyurdu.

oil1.jpg

"TÜRKİYE'DE DOLARA ETKİSİ ÇOK SERT OLACAK!"

Dünyada en çok petrol üretilen bölgelerin başında gelen Orta Doğu'da bu trafiğin akması için Hürmüz Boğazı'nın sorunsuz şekilde işlenmesi önkoşul olarak belirtilirken, İran ve İsrail arasındaki askeri gerginliğin sıcak çatışmaya dönüşmesi halinde boğazdan tek bir petrol gemisinin dahi geçmesine ihtimal verilmiyor.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, söz konusu tehlikeye dikkat çekerek; ABD'nin İsrail'in girişimlerine ikna olması ve İran'a herhangi bir askeri operasyona yeşil ışık yakması durumunda petrol fiyatlarının 150-200 dolar bandına fırlayacak olmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Böyle bir durumun dünyada enflasyon çılgınlığı yaşanmasını tetikleyeceğini vurgulayan Zelyut, Türkiye'ye etkilerinin ise mevcut kötü durumun kabusa dönüşecek olması ile açıkladı. Petrol fiyatlarının 150 doların üzerine tırmanmasının dolar kurunun da rekor üstüne rekor kırmasına neden olacağını aktaran Zelyut, sıcak çatışma riskinin artması sonrası uluslararası piyasalarda altına yönelik talebin artacağını ve dolayısıyla altın fiyatlarında da büyük bir yükselişin görüleceğinin altını çizdi.

BORSA HİSSELERİNİ UÇURABİLİR

Mevcut gerilimlerin bir yansımasının da borsa yatırımcısına olacağını belirten uzman isim, dünya genelinde akaryakıt fiyatlarının artışı ile borsa endeksinde de yükselişlerin muhtemel olduğunu belirtti. Orta Doğu'da yaşanacak her türlü gerilim ve küresel risk faktörünün artış göstermesi Türkiye gibi riskli piyasalara uluslararası yatırımcısının para getirmesini zorlaştıracağına dikkat çeken Zelyut, normal şartlarda bu durumun borsa için kötü bir sonucu olacağını belirtmesine karşın, akaryakıt fiyatlarında yaşanması muhtemel yükselişin yaratacağı fiyat dalgalanmasının daha büyük bir etkisi olacağını söyleyerek borsada 10 bin puan sınırının aşılabileceğini söyledi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Öne Çıkanlar