Dolar sahiplerini bir hafta öncesinden uyardı: "Hazırlığa başlayın"

Dolar sahiplerini bir hafta öncesinden uyardı: "Hazırlığa başlayın"
ABD Merkez Bankası'nın (FED) 25 Temmuz'da açıklayacağı faiz kararı merakla beklenirken, Reuters anketine katılan ekonomistler, toplantıdan çıkacak kararın ne olacağını kamuoyu ile paylaşarak "Hazırlığınızı yapın" uyarısında bulundu.

Haziran toplantısı ile 15 aylık faiz artırma sürecine son veren ABD Merkez Bankası'nın (Fed), temmuz ayında vereceği karar yatırımcılar tarafından merakla beklenirken, küresel piyasalarda altın ve gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde çarpıcı bir etkisi olacak olan bu kararın ne olacağı yönünde tahminler gelmeye devam ediyor.

Dünyaca ünlü haber ajansı Reuters'ın 106 ekonomist ile yapmış olduğu anketin sonucuna göre geçtiğimiz ay faizleri sabit tutan fed, 2023 yılı için son kez temmuz ayında 25 baz puanlık faiz artırımına gidecek. Bu kararın, ons altın fiyatlarının dikkate değer bir ölçüde düşüşüne yol açması beklenirken, son günlerde yükselişte olan Euro/dolar paritesinde de geri çekilmelerin önünü açabilir.

ALTIN FİYATLARI TOPLANTIDAN ÇIKACAK KARARI BEKLİYOR

Ankete katılan ekonomistler altın ve Fed faizleri arasında ters orantı olduğuna dikkat çekerken, haziran ayının ardından temmuz'da da faizlerin sabit bırakılmasının altın fiyatlarında önemli bir sıçramaya yol açabileceği vurgulandı.

Fed Başkanı Powell'ın yapmış olduğu şahin tonda açıklamaların bir aldatmaca olabileceği ihtimali üzerinde duran iktisatçılar, 25-26 Temmuz tarihlerinde yapılacak görüşmelerde faizlerin sabit bırakılması halinde yıl sonuna kadar altın fiyatlarında önemli bir yükselişin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

"DOLAR SAHİPLERİ HAZIRLIĞA BAŞLASIN"

Türkiye ekonomisi, son yıllarda kendine has gelişmeler nedeniyle uluslararası tahmin ve öngörülerden büyük ölçüde sıyrılırken, ekonomistler Fed kararının yanı sıra yarın yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına odaklanmış durumda.

TCMB tarafından yayınlanan Piyasa Beklenti Anketi'ne göre faizlerin 500 baz puan artması beklenirken, seçim sonrası 'rasyonel politikalara dönüş' mesajı veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan'ın da sıkı para politikası konusunda kararlı bir duruş sergileyeceği tahmin ediliyor.

Eski IMF ekonomisti Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, Habertürk'te yapmış olduğu açıklamalarda, TCMB'nin piyasa gerçeklerine yaklaşmaması ve faizleri anlamlı bir boyutta artırmaması halinde, Fed kanadından da gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini değersizleştirecek bir adımın gelebileceğini, bu durumda dövizde direncin tamamen kırılarak, dolar/TL paritesinin hızla 30 lirayı aşacağını ifade etti.






YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar