Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası'ndan akıl almaz yeni dolar kuru kararı geldi

Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası'ndan akıl almaz yeni dolar kuru kararı geldi
Aldığı faiz kararları ile dolar kurunda kırılmalara neden olan Merkez Bankası yönetimi, yaklaşan seçimler öncesi dikkat çeken bir karara daha imza attı. İşte Merkez Bankası'nın 'liralaşma' başlığı altında aldığı yeni döviz kararı...

Bağımsız olmamak nedeniyle sık sık eleştirilerin hedefi olan Merkez Bankası''ndan dolar kurunu aşağıya çekmek adına yeni hamleler gelmeye devam ediyor.

Bu kez de ''liralaşma'' başlığı altında bir dizi karara imza atan Merkez Bankası, yurt dışından döviz getirecek şirketleri adeta ödüllendirecek bir yenilik açıkladı.

KURU ONLAR İÇİN ARTIRACAKLAR

Paranaliz''de yer alan habere göre, TCMB, ticari hayatta da liralaşma stratejisini desteklemek adına, hafta başında işaret ettiğimiz üzere ‘katlı’ kur sistemine geçti. Reuters haberine göre, yurtdışı kaynaklı dövizlerin (hem ihracat hem de turizm gelirleri) TL’ye dönüşümünü destekleme kararı verildi. Yurtdışı kaynaklı dövizlerin TCMB’ye satışı sırasında, taahhüt karşılığında TL’ye çevrilen tutarın %2’si kadar döviz dönüş desteği verilecek. Öte yandan, firmalar yurda getirdikleri dış kaynaklı dövizlerin en az %40’ni TCMB’ye sattıktan sonra (en az ifadesinden %100’e kadar da satabileceklerini anlıyoruz) dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabına değerlendirilebilecek, TL’ye çevrilen tutarın tutarın %2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek. %2 döviz dönüşüm desteğini de bir miktar netleştirmek gerekirse, örneğin TCMB’nin o gün için açıkladığı resmî döviz kuru 18,80 ile, bu destek vesilesi ile ihracatçının döviz satış kuru ~19,18 olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar