Dolar ne kadar oldu?

Dolar ne kadar oldu?
İdlib'de Türk askerlerine yönelik hava saldırısı sonrası dolarda hareketlilik yaşanıyor. Dolar/TL 6.24 ile yaklaşık 10 ayın zirvesinde.

İdlib'de rejim tarafından düzenlen hain saldırıda 33 asker şehit düşerken 32 askerde yaralandı.r hareketlendi.

İdlib’den gelen haberler ile dolar hareketlendi. Kur 6.20’nin üzerine çıkarken yeni güne de 6.22 seviyesinde başladı.

Ekonomi yönetimi tarafından alınabilecek olası tedbirler de izlenirken Sermaye Piyasası Kurulu hisse senedi piyasasında açığa satışı yasakladığını açıkladı.

DOLAR

6.2314(%0.52)

EURO

6.8599(%0.58)

ALTIN

326.692(%0.17)

Piyasalarda corona virüs kaynaklı oldukça güçlü küresel satış baskısı da devam ediyor. Dolar/TL’de dün akşamki 6.17 seviyesinden bu sabahki 6.2382 seviyesine yükselişte hem ABD piyasalarının tarihinin en hızlı düzeltmesini yaşaması hem de jeopolitik endişelerin saldırı sonrası artması etkili.

Bankacılara göre küresel piyasalarda riskten kaçış, ABD tahvillerinin tarihi düşük seviyelere gelmesi ile Libya ve Suriye kaynaklı jeopolitik endişeler dolar/TL’yi yukarı yönlü baskılayan en önemli unsurlar, kamunun döviz arzı ise TL’deki değer kaybını sınırlandıran en büyük etken konumunda.

Büyük bölümü TL’deki değer kaybının devamından endişeli olan lokaller ise döviz mevduatı birikimine devam ediyor. Geçen hafta döviz birikimlerini 2 milyar dolar daha artıran lokaller birikimlerini 197.7 milyar dolarla tarihi zirveye taşıdılar

Döviz birikimine yönelmede TL getirilerin seviyelerinin sorgulanması da etkili. Kredi derecelendirme kuruluşları da sürecin bir çok açıdan negatif olduğu değerlendirmesini yapıyor.

TL’deki değer kaybı, TL cinsi bir çok yatırım aracına da yansımış durumda. Henüz işlem açılmayan piyasalarda da benzer etki bekleniyor.

Türkiye’deki lokomotif hisselerden oluşan, ABD borsalarında işlem gören Türkiye hisse fonu dün %6.25 kayıpla kapandı.

Hafta başında kayıpların %6’ya ulaştığı havacılık sektöründe dün de %8 civarı kayıp yaşandı, bankacılıkta ise dünkü kayıplar %5’e yakındı. BIST-100 endeksi ise gün günü %4’ün üzerinde kayıpla tamamladı.

Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren kredi iflas takası (CDS) primi ise 20 ayın en iyi seviyeleri olan 240 puandan dün itibarıyla 325’i aşmış durumda.

Tahvil getirilerinde de sert yükselişler görülürken 2 yıllık gösterge tahcilin Ocak ayı sonunda tek haneye gerileyen getirisi dün %12.17’ye yükselmiş durumda.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar