Dolandırıcıların IMEI kaydı tuzağı: Herkesi bu taktikle avlıyorlar

Dolandırıcıların IMEI kaydı tuzağı: Herkesi bu taktikle avlıyorlar
Normalde 20 bin olan cep telefonu IMEI kaydını daha uygun fiyata yapabileceklerini söyleyen dolandırıcılar bu taktikle herkesi ağına düşürüyor.

Milliyet Gazetesi'nden Aleyna Sevim'in haberine göre, yurtdışından getirilip Türkiye’de kullanılacak telefonlar için Mobil cihaz kodu IMEI kaydının, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 120 gün içinde yaptırılması gerekiyor.

Aksi durumda cihaz 120 gün sonra iletişime kapatılıyor. IMEI kaydı için 20 bin TL harç ödenmesi gerekiyor.

Harç ödemeden IMEI kaydını çok daha ucuza yapabileceklerini ilan eden bazı dolandırıcılar da, sosyal medyadan yaptıkları çağrılarla çok sayıda kişiyi mağdur ediyor.

KISA SÜREDE BİRÇOK KİŞİ TUZAĞA DÜŞTÜ

Instagram’da sayısı hızla artan bazı hesaplarda GSM kullanıcı adları ile hesap açıp reklam vererek kısa sürede birçok kişi tuzağa düşürülmeye başlandı. O sayfalardan birinde, süresiz IMEI kaydı vaadiyle ucuza işlem yapabileceklerini söyleyen kişiler, işlem için sadece TC kimlik numarası ile IMEI numarasının yeterli olduğunu öne sürüyor.

Dolandırıcılar, iletecekleri banka hesabına istedikleri miktarda ödeme yapılması halinde sistemden işlem başlatacaklarını ve en fazla 1 saat içerisinde cihazın IMEI kaydının aktif olacağını iddia ediyor.

Dolandırıcılar ayrıca yüksek takipçili hesaplar ve profillerde paylaştıkları fotoğraf, video, sözde müşteri memnuniyeti mesajları yayınlayarak güvenilir işletme algısı oluşturuyor.

"OTOMATİK OLARAK KAPANIYOR"

Telefon sahiplerini uyaran Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bu işlemi yapan kişilerin telefonu Kıbrıs’tan açtırdıklarını iddia ederek klonlanmış bir IMEI numarasına kayıt işlemi gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bu sayede de IMEI çakışması meydana gelene kadar kişi telefonunun kaydının yapıldığını düşünüyor. Fakat daha sonra klonlanmış IMEI çakışıyor ve telefon otomatik olarak kapanıyor” diye konuştu.

IME KAYDI NE İŞE YARAR?

IMEI kaydı yurt dışından gelen elektronik cihazların ülkemizde kullanılması için yaptırılması gereken bir kayıttır. Yurt dışından gelen elektronik cihazların ülkemizde 4 ay içerisinde IMEI kaydının yapılması gerekir. IMEI kaydını getiren kişinin pasaportu ve nüfus cüzdanı ile gerçekleştirmesi gerekir. Bu kişinin son 3 yıl içinde başka bir elektronik cihaz getirmemiş ve IMEI kaydı yapmamış olması gerekir.

IMEI kaydı yaptırmak için kayıt ve harç ücretlerinin yatırılması gerekir. Bu ücretler internet bankacılığı üzerinden de gerçekleştirilebilir. Tüm işlemler yapıldıktan sonra IMEI kaydı gerçekleştirilir ve telefon ülkemizde yasal bir şekilde kullanılabilir. IMEI numarası telefonların ayarlar kısmından da bulunabilir.

IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?

Yurt dışından gelen telefonların kayıtlarının yapılması gerekir. Bu kaçakçılık gibi bazı sorunlar ile başa çıkmak için alınmış bir karar ve yapılması gereken bir zorunluluktur. Bu nedenle yurt dışından gelen yolcular yanlarında telefon gibi elektronik ürünleri getirirse IMEI kaydı yaptırmaları gerekir. Yolcunun Türkiye'ye girdiği gün itibari ile 4 ay içinde mutlaka cihazlara IMEI kaydı gerçekleştirmesi gerekmektedir. Yolcunun son 3 yıl içerisinde yurt dışından başka bir ürün getirmemiş ve IMEI kaydı yaptırmamış olması gerekir. Eğer bu iki şart da sağlanıyorsa kişilerin yalnızca kayıt ve harç işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar