Dolandırıcılar e-Devlet ve UYAP'ı birebir kopyaladı: Hayrete düşüren yeni dolandırıcılık yöntemi

Dolandırıcılar e-Devlet ve UYAP'ı birebir kopyaladı: Hayrete düşüren yeni dolandırıcılık yöntemi
Türkiye'de yaşayan milyonlarca vatandaş, son günlerde revaçta olan yeni bir dolandırıcılık tehlikesiyle karşı karşıya. Sahtekarlar, hedeflerindeki vatandaşları ceza ya da icra dosyaları olduğu yönünde kandırarak, gün içerisinde ödeme yapmamaları halinde çok daha yüklü bir ceza alacaklarını belirtiyor.

Yıllardır kendilerini hakim ve savcı olarak tanıtarak, aranan kişinin adının terör davalarına karıştığını belirten ve bu doğrultuda dolandırıcılık yapmak isteyen suçlular yöntem değiştirdi.

GERÇEK AVUKAT VE HUKUK BÜROLARININ İSİMLERİNİ KULLANIYORLAR

Son günlerde yüz binlerce vatandaşın telefonuna 'Ceza dosyanızın son günüdür. Mağdur olmamanız için kontrol ediniz' şeklinde kısa mesajlar gelirken, gönderilen bağlantıya tıklanıldığında ise kullanıcıların kişisel bilgileri çalınıyor.

Dolandırıcılar, gönderdikleri kısa mesajda gerçek hukuk büroları ve avukatların isimlerini kullanıyor. Böylece kullanıcıların kısa bir arama sonucunda mesajda yazan ismin gerçekten avukat ya da bir avukatlık bürosu olduğunu görmesi sonucunda dolandırıcılara yönelik güven sağlanıyor.

e-develt1.webp

BANKA HESAPLARINIZ TEHLİKEDE

Bağlantıya tıklanan telefon ya da bilgisayara zararlı bağlantılar yerleştirilen bu yöntemin hedefindeki vatandaşlar, tuzağa düşmeleri halinde banka hesapları ve sosyal medya hesaplarının bilgilerini karşı tarafla paylaşmış oluyor.

İcra ya da ceza dosyalarının e-Devlet ve UYAP üzerinden sorgulanabildiğini bilen dolandırıcılar, bu sitelerin de birebir sahtesini yapmış durumda. Gönderilen bağlantılarla sahte sitelere yönlendirilen kullanıcılar, gerçekten e-Devlet ya da UYAP sayfasına girdiklerini düşünerek kişisel bilgilerini kendi elleriyle dolandırıcılara vermiş oluyor.

KÜFÜRLÜ MESAJ KURULAN TEZGAHI ORTAYA ÇIKARDI

Geçtiğimiz cuma günü aynı SMS bu sefer küfür şekilde iş insanı T. B.'ye gönderildi. Gönderilen SMS'de, "Sn. O. Çocuğu Ceza dosyanızın son günüdür. Mağdur olmamanız için kontrol ediniz." denirek www.uyapceza.org internet adresine yönlendirme yapıldı. İş insanı T.B. aldığı SMS karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadı. SMS'i ve Meriç Gezmen adını araştırdı ve yeni bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu fark etti. T.B. soluğu emniyette aldı ve şikayetçi oldu.

sms1.webp

T.B. "SMS küfürlü gelmeseydi ben de bu tuzağa düşebilirdim. Çünkü e-Devlet'i ve UYAP'ı birebir kopyalamıştır. Gerçeğinden ayırt etmek imkansız." dedi.

sms-2.webp

Meriç Gezmen adıyla birçok vatandaşa SMS gönderildiği öğrenildi. Gezmen adına atılan mesaj tuzağına çok sayıda vatandaşın düştüğü belirtildi. Binlerce insanın mağdur olduğu iddia edildi.

Güvenlik güçleri ise vatandaşları dikkatli olmaya davet etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar