Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Sağlıkla kalın

Diyet yaptıkları halde kilo veremeyenler dikkat!

Nedeni tiroit olabilir. Tiroit hastalığı, sinsi bir şekilde ilerliyor. Endokrin sistem bir bütündür ve oldukça hassas bir organ olan tiroit bezi bu sistem içinde yer alır. Tiroit bezi, beyinde yer alan hipotalamus ve hipofiz bölgelerinin kontrolü alt odadır. Tiroit hastalığı, sinsi bir şekilde ilerliyor. Tiroit bezinde tiroid hormonlarının sentezi ve kana verilmesi için birçok enzimin normal aktivite göstermesi gerekir. Yeterli oranda tiroit hormonunun oluşması için tirozin aminoasidi ve iyoda ihtiyaç vardır.

Neler Tüketilmeli?

İyot: Yağlı balıklar.

Tirozin: Esmer pirinç kepeği, peynir, mısır, süt, süt ürünleri, yumurta, balık, et, deniz ürünleri, yer fıstığı gibi protein bakımından zengin besinler.

Omega 3: Yumurta, yağlı balıklar, yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, ceviz.

Tekli doymamış yağ asitleri: Zeytin, avokado.

Çinko: Badem, tavuk eti, istiridye.

Vitamin, mineraller: Yeşil yapraklı sebzeler.

Kanser İşareti mi?

Baş, boyun bölgesi ve göğse radyoterapi uygulanmış olması, nodülün erkekte, çocukta veya genç, ses kısıklığı ve komşu bölgelerde bezelerle birlikte ortaya çıkması kanser açısından son derece önemlidir.

*

Troit Sağlığını Bozan Etkenler

Guatrogenler: Karalahana, turp, Brüksel lahanası, karnabahar, kırmızı turp, şalgam.

Kafein: Kahve, çay, çikolata, meşrubat.

Çevresel toksinler, ağır metaller: Fluor, klor, cıva ve diğerleri.

Sigara: Sigara dumanında yer alan tiyosiyanat, iyodun tiroit bezi tarafından tutulmasını azaltır, sigara tiroit bezini ve nodülleri büyütür.

Basit karbonhidratlar: Basit karbonhidratlar fazla miktarda insülin salgılanmasına neden olur. İnsülin de kortizol gibi tiroit sağlığını olumsuz etkilemektedir.

*

Tiroit Hastalıkları Nelerdir?

Hipertiroidi, hipotiroidi ve guatrdır. Tiroit bezi anatomik olarak soluk borusu, yemek borusu ve sinirlerle komşu olduğu için aşırı büyüyen guatr durumlarında nefes darlığı, yutma güçlüğü ve ses kısıklığı oluşabilir.

Endemik guatr dünyada en sık görülen beslenme hastalığıdır. Vücudun fizyolojik günlük ihtiyacı olan 120-150 mikrogram iyot alınamaz ise tiroid bezinde birçok fonksiyonel ve gelişim bozukluğu ortaya çıkar ve tiroid bezi büyümek zorunda kalır. Boyun ön kısmında bir şişlik ve nadir olarak ağrı, boğazda baskı hissi, ses kısıklığıyla kendini gösterir. Bazen şişlik hasta yakınları tarafından fark edilir ve kendisinin bir şikayeti olmaz.

Nodüller büyüyebilir, çok çalışır hale geçebilir ve %5 oranında da kanserleşebilir. Bu nedenle takibi son derece önemlidir.

Nasıl Teşhis Edilebilir

Serbest T3, Serbest T4, Sensitif TSH, tiroid ultrasonografi tetkiki, tiroid sintigrafisi ve gerekirse ince iğne Aspirasyon biyopsi yöntemiyle tiroit hastalıklarına rahatça tanı konabilir.

Gebelikte Tiroit Nasıl Etkilenir

Gebelikte metabolizma hızlandığı için çarpıntı, sıcaklık artışı ve damarlarda genişleme söz konusudur. Belirtiler hipertiroidiyi taklit edebilir. Gebelikte tiroit hormonlarının normal değerleri diğer insanlardan farklıdır.

Hipotiroidi Nasıl Bir Hastalıktır

Hipotiroidi en sık tiroit fonksiyon bozukluğudur. Hipotiroidi tedavisi hasta ve hekimi en fazla tatmin eden tıbbın en başarılı olduğu alanlardan biridir. Tiroid hormonları ucuz, etkinliği yüksek ve güvenilir ilaçlardır. Hipotiroidiye bağlı bulgular tedaviyle ortadan kalkar.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları