Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Dışa bağımlı olmanın bedeli

Rusya''nın Ukrayna''nın doğusuna işgal harekâtı düzenlemesinin ve nihai hedefini Kiev yönetimini düşürmek olarak belirlemesinin bize de yansıyan önemli sonuçları olacak.

Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

1- Dünyada petrol fiyatları artışa geçti. Önümüzdeki günlerde petrol ürünlerine yeni zamlarla karşılaşmamız kaçınılmaz görünüyor.

2- Döviz kuru artışları hız kazandı. Bunun ekonomimize olumsuz etkilerini yakında görmeye başlayacağız.

3- Doğalgaz gereksinmemizin yaklaşık yüzde 40''ını Rusya''dan karşılıyoruz. Rusya gaz vermeyi her an durdurabilir ya da verse bile fiyatını yükseltebilir.

4- Buğday alımının yüzde 85''ini Rusya ve Ukrayna''dan yapıyoruz. İşgalin sürmesi ve yeni boyutlar kazanması hiç kuşkusuz bu alımlarda da aksamalara yol açacak.

5- Rusya''ya ağırlıklı olarak sebze-meyve satıyoruz. Aynı şekilde Ukrayna''yla ticaretimiz son yıllarda çok gelişti. İşgal harekâtı iki ülkeye yaptığımız satışları da etkileyecek.

6- Ruslar, Türkiye''nin bir numaralı turizm müşterisi. Ukraynalılar da son yıllarda tatil seçenekleri arasında ülkemizi ilk sıralara koymuşlardı. Bölgede yaza kadar kalıcı bir barışın sağlanamaması turizm sektörünü ciddi şekilde sarsacak.

7- Akkuyu''daki nükleer santrali Ruslar kuruyor. Gelişmeler santralin hizmete giriş tarihini erteleteceği gibi maliyetinde de yükselişlere yol açabilir.

*

Peki, ne yapılabilir?

- Denizlerimizde petrol ve doğalgaz aramalarına hız verilmelidir.

- Güneş ve rüzgârdan daha fazla enerji sağlanmalıdır.

- Doğalgaz ve petrol alınan ülkelerin sayısı artırılmalı, bir-iki ülkeye bağlı kalınmamalıdır.

- Verimli tarım topraklarına sahip olduğumuz halde buğday gereksinmemizi karşılayacak durumda bile olamayışımız üzücüdür. Tarımın gelişmesine özel özen gösterilmelidir.

- Turizmde birkaç ülkeden gelecek turiste bel bağlamamalı, pazar genişletilmelidir.

 

*

Tabii, krizin ekonomik olduğu kadar siyasi sonuçları da olacak.

Bunları şöyle özetleyebiliriz:

- Rusya, Sovyetler Birliği''nin dağılmasından sonra ilk kez bu kadar güçlü bir görüntü verdi, dünyaya kafa tutacak konuma geldi.

- ABD ile AB ve İngiltere eski günlerinden çok uzak bir görünüm sergiliyor.

- Putin, kendi ülkesinin çıkarlarını koruyan başarılı bir liderlik örneği sergilerken başta Bıden olmak üzere Batı''lı liderler beklenen performansı göstermekten çok uzak kaldı.

- Ukrayna''nın başına gelenler büyük ölçüde NATO''ya ve AB''ye girme özleminden ileri geldi. Bu durum, Rusya''ya komşu ülkelerin benzer özlemler duysalar bile bunları açıklama cesaretlerini ortadan kaldırdı.

- Ukrayna lideri Zelensky''nin Batı''lı ülkelere güvenmesinin, onların her zaman arkasında olacağına inanmasının bedeli ağır oldu.

- Rusya''nın güçlenmesi, Suriye''de Esat''ın koltuğunu sağlamlaştırdı. Bu durum Suriye topraklarında terörle mücadelemizi zorlaştırabilir.

- Çin, rakiplerinin yaşadığı sıkıntıları sevinçle izlemeye başladı.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları