Diş problemlerinde devrim gibi gelişme

Diş problemlerinde devrim gibi gelişme
Diş alanında geçtiğimiz günlerde heyecan verici bir gelişme yaşandı. Süt dişlerinden sonra çıkan ana dişlerimizi kaybetsek dahi, diş tohumu sayesinde üçüncü defa orijinal dişlere sahip olabileceğiz. Uzmanlar, insan dişi en azından laboratuvarda yeniden büyüyebiliyor diyor. Gelişmeler çok yeni olduğu için henüz ayrıntılı bilgiler bulunmuyor.

Berlin Teknik Üniversitesi adına Roland Lauster’in geçtiğimiz günlerde önemli bir açıklaması oldu. Lauster’e göre ikinci dişlerimizden sonra çenenin dış cilt tabakasında bir takım hücreler oluşuyor. Bu hücreler zaman içinde yoğunlaşıyorlar ve bunun sonucunda diş tohumu oluşturmaya başlıyorlar. Diş tohumları çene ile etkileşim halinde oluyor. Bu biçimde yeni diş gelişmeye başlıyor. Ortaya çıkan diş tomurcuğu ile hücre türleri farklılaşıyor. Bu farklılaşma sonucunda diş minesi organına ya da diş kemerine dönüşmeye başlıyor. Dokular zamanla değişip tam bir diş biçiminde gelişiyor. Bilim insanlarının son dönemlerde özellikle üçüncü defa diş gelişimini sağlamak adına çene üstünde bazı çalışmalara imza attığı biliniyor.

Japon bilim adamları bir farenin böbreğine yerleştirdikleri hücreler sayesinde diş oluşturmayı başardılar. Bu deneye Tokyo Üniversitesi önderlik etti. T. Tsuji ile ekibi gerekli hücrelerin bir araya getirilmesini sağladılar ve neticede diş tohumu elde etmeyi başardılar. Bu süreçte hücrelerin birbirleri ile etkileşime geçtiği ve dokularda büyümenin başladığı görüldü. Diş tohumu farenin böbreğine yerleştirildi. İyice büyüyünce oluşan diş diğer bir farenin diş etine aktarıldı. Diş doğal bir diş gibi ağız yapısıyla uyum sağladı ve sinirlerle ya da kan damarları ile birleşti. Bu teknik yaklaşık 10 günlük bir süre içinde sonuç verdi. Şu anda bu araştırma ve deneylerin ilk aşamasında oldukları için insanlar üzerinde denemeler yapılmadı.

Heyecan verici gelişmenin aşamaları ve yapılan deney sonuçları merakla bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar