Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Oğuz Ekici

Oğuz Ekici

Her Telden

Devlet bu işe el atmalı!

Devletin görevi nedir? Vatandaşları her türlü tehlike ve tuzaktan korumak değil mi? Devlet, sadece terör olaylarında ya da salgın dönemlerinde mi kendini gösterir?

Hayır, böyle düşünenlere kesinlikle katılmıyorum. Devlet, vatandaşları için kendini daima yenilemeli, yeni tuzaklara karşı daima önlem almalı!

Neden mi?

Türkiye'de şu anda yaşayan kaç milyon yaşlı insan var? Kaba hesap yapalım, 2020 verilerine göre Türkiye'de şu anda 7 milyonun üzerinde 65 yaş üstünde, yani yaşlı kategorisinde olan vatandaş yaşıyor... Az mı? Kesinlikle değil... Az olmadığını, alçak dolandırıcılar da biliyor. Ağızlarının sularının akması bundan dolayı.

Peki, yaşlıları bir kenara alalım...

Türkiye'de genç nüfusun da oranı kalabalık mı? Yani, bir boşluklarına gelip de dolandırıcıların ağına düşebilecek genç sayısı kaç? O da 12 milyon civarında... Yani bunların telefon kullandığını ya da bir şekilde annesinin, babasının, amcasının, halasının, dayısının telefonu ile haşir neşir olduklarını düşünün.

Tabii, bu nüfusun hepsi telefon dolandırıcılığının kurbanı olacak demiyoruz, ancak risk grubundalar...

Hepsini geçtim, çok kısa bir süre önce gazeteci Taha Akyol da telefon dolandırıcılarının kurbanı olmadı mı? Ders aldık mı? Ya da Canan Karatay kadar bilgili bir insan dahi, telefon dolandırıcılarına inanmadı mı?

Ayrıca, her gün televizyonlarda, haber sitelerinde, gazetelerde bu tür olaylara ilişkin haberler çıkıyor mu? Çıkmıyor mu?

E, o zaman daha ne kardeşim? Neden duruyorsunuz... Devlet kendini yenilemek zorunda değil mi? Vatandaşlarını yeni tuzaklara karşı korumak zorunda değil mi?

Tabii ki de vatandaş bilinçli olsun ancak bu alçak dolandırıcılar da ellerini kollarına sallayarak, milyonlarca insanın huzurunu tehlikeye atamasınlar bir zahmet...

Üstelik, yaşlı ve genç nüfusun dışında, dolandırıcıların ağına takılabilecek orta yaş grubundaki telefon kullanıcılarını da saymıyorum. Onları da eklersek, ortaya korkunç bir rakam çıkıyor. Ve iddia ediyorum, bu alçakların günde dolandırdığı insan sayısı Türkiye ortalamasına göre çok çok daha fazla. Yani her gün yüzlerce, binlerce insan alçak düzenin ağına düşüyor.

Buradan bir kez yetkililere, bir kez de vatandaşlara sesleniyoruz:

Bilmediğiniz, tanımadığımız numaraları açmayın! Eğer şüphe duyuyorsanız, arayan numarayı internetten araştırın. Eğer dolandırıcılara ait ise muhakkak diğer vatandaşlar tarafından yapılan yorumlara denk geleceksiniz...

Ama yeter, insanlar bıktı!

Artık konu hakkında çok daha ciddi çözüm önerileri sunulması gerekiyor, çok daha radikal kararlar alınması gerekiyor. Teknoloji çağındayız, bunlara karşı şimdiden önlem almazsak, yarın başımıza daha büyük belalar açılır.

Ben bu kadar sitem etmişken, kendi önlemimi de söyleyeyim...

'Telefon tacizi şikâyet' hattı kurun... Vatandaşlar sadece kendilerini üst üste arayan numaralarla ilgili bildirimde bulunsun, devlet de bu numaraları inceleyerek kapatsın. Vatandaş da rahat etsin.

Bilmiyorum, sadece bir çözüm... Daha birçok çözüm önerisi ortaya çıkabilir. Ancak iyi bildiğim tek şey şu:

Devlet bu işe el atmalı!

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları