Dev tarım şirketi halka arz oluyor

Dev tarım şirketi halka arz oluyor
Zirai ve tarım ilaçları üreticisi olan Hektaş şirketi, ortaklık bağı olan Ferbis Tarım'ın halka arz edileceğini duyurdu.

Bir şirketin halka arz edilebilmesi için SPK’ya başvurması gerekiyor. SPK başvuruyu onayladıktan sonra şirketin halka arz süreci başlıyor.

Bu kapsamda Ferbis Tarım Ticaret ve Sanayi AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, Borsa İstanbul’da işlem görmesi amacıyla halka açılma sürecini başlattığını duyurdu.

Şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığına sahip olduğu belirtildi. Bağlı ortaklık, ortak olunan şirkette yüzde 50’den daha fazla oy hakkına sahip olunan durumlar için kullanılır.

HALKA ARZ NEDİR?

Bir şirketin paylarının BIST Pay Piyasası'nda işlem görebilmesi için yatırımcılara çağrı ve ilan yoluyla satışı yapılarak halka arz edilmelidir. Şirketler finansman kaynağı, likidite, kurumsallaşma, tanıtım ve itibar sağlamak amacıyla halka açılırlar.

HALKA ARZ SÜRECİ

Borsa İstanbul ve SPK'ya Müracaat
Borsa İstanbul ve SPK Uzmanlarınca Şirket İncelemesi
Halka Arz İzahnamesinin Onaylanması
Halka Arz ve Talep Toplama
Borsa'da İşlem Görmeye Başlaması

Halka arza katılırken; şirketin izahnamesi, araştırma raporları, fiyat tespit raporu ve finansal tabloları analiz edilmelidir. Sektöründeki itibarı, ortaklık yapısı ve yönetim kadrosu incelenmelidir. Halka arzda toplanan kaynağın nasıl değerlendirileceğine ve temettü politikasına dikkat edilerek, sektöründe öncü, yatırımları güçlü, mali performansı istikrarlı şirket hisseleri tercih edilmelidir. Payların değeri ikincil piyasa içerisinde belirlenir. Şirketin karlılık sağlayacağını düşünen yatırımcılar, şirket paylarını satın alarak şirkete ortak olurlar. Yıllık karı üzerinden nakit ve/veya bedelsiz pay şeklinde temettü alma imkânı elde edebilirler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar