Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Deprem ve Türkiye İsrail ilişkileri...

İsrail, Zeytin Dalları adını verdiği bir operasyonla, deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmalarına katıldı. İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının ortak operasyonu olarak açıklanan ekip, salı sabahı erken saatlerde Adana''ya iniş yapmıştı. Bir gün önce de İsrailli küçük bir arama-kurtarma ekibi Türkiye''ye gelerek durumu analiz etmişti. İsrail''den gelen 150 kişilik ekip hiç zaman kaybetmeden bölgede kurtarma çalışmalarına girişti.

Her ne kadar ülkemizdeki siyasal İslamcılar İsrail''den hoşlanmayıp her fırsatta "siyonizm" diye yeri göğü inletseler de iki ülke arasında ilişkileri başlatıp güçlendirenin onların çok sevdiği bir isim olduğunu hatırlatmakta fayda var: Adnan Menderes...

Aslında her şey 1958 yılındaki gizli görüşme ile başlıyor...

İsrail ile Türkiye arasında savunma ve istihbarat alanlarındaki işbirliğinin temeli, 1958 yılına gidiyor.

O dönemde İran, Irak, Pakistan, İngiltere ve Türkiye arasında yapılan Bağdat Paktı nedeniyle İsrail ile olan ilişkiler gergindi.

İsrail, Arap ülkelerini doğrudan kendisine tehdit olarak görürken, dönemin İsrail Başbakanı Ben Gurion ile Dışişleri Bakanı Golda Meir, Türkiye''ye gizli bir ziyarette bulundu.

İki ülke liderlerinin görüşmesi öncesi Başbakan Menderes, Genelkurmay Başkanı''nından da "olumlu görüş" almıştı. Görüşme yeri ne başkent Ankara ne de herhangi bir kara parçasında olacaktı.

Görüşme, denizde; devlete ait olan Savarona yatında bile değil, sivil bir yatta gerçekleşti.

Mevkidaşları Başbakan Menderes ve Dışişleri Bakanı Zorlu ile görüşen ikili, iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin temelini attı.

Eski Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Amiral Sezai Orkunt''a göre bu görüşme o kadar gizliydi ki sadece 10 kişi biliyordu.

İlişki grafiği inişli çıkışlı da olsa bu anlaşmanın detayları hiçbir zaman açıklanmadı. İki ülke arasında ne kadar sorun yaşansa da istihbarat servisleri MOSSAD ile MİT''in yakın temasta olmasının arkasında bu anlaşmanın olduğu iddia edildi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları