Kadınlar bu hastalığa daha sık yakalanıyor!

Kadınlar bu hastalığa daha sık yakalanıyor!
Günümüzde pek çok insanda karşılaşılan Demans hastalığı üzerine yapılan araştırmalar sonucunda kadınların bu hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğu gözlemlendi. Neden kadınlar risk grubunun içerisinde yer alıyor? Neden erkeklerden daha çok yakalanma şansı var? İşte detaylar…

DEMANS VE ALZHEIMER''I BİRBİRİYLE KARIŞTIRMAYIN!

Demans tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğunu tanımlamak için kullanılıyor. Demans hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebiliyor.

Alzheimer ise demansın neden olduğu; insanların daha sonraki aşamalarda olayları hatırlama, yürüme ve hatta yemek yeme yetilerini kaybettiği, yaşamı büyük ölçüde değiştiren bir hastalığa deniliyor. Şu anda Alzheimer’ın etkilerini tersine çevirebilecek hiçbir ilaç yok bulunmuyor. Ancak onay aşamasındaki bir ilaç klinik denemelerde olumlu sonuçlar gösterdi.

Küba''dan Alzheimer ve Demans ile mücadele atağı - José Martí Küba Dostluk  Derneği

Uzmanlar yapılan çalışmada 40 kadın ve erkek beynini inceledi. Cinsiyete göre eşit sayıda bölünen hastaların yarısının Alzheimer hastalığından öldüğü belirtildi. Yapılan testler, beyinlerde insanlar yaşlandıkça oluşan bin 449 farklı protein türünü ortaya çıkardı. Araştırmacılar, bu proteinlerin birçoğunun C3 de dahil olmak üzere Alzheimer ile zaten bağlantılı olduğunu aktardı.

Diğer taraftan bilim insanları C3 gibi tamamlayıcı proteinlerin, vücut bir enfeksiyonla karşılaştığında savaşmaya yardımcı olmak için hücrelerde iltihaplanmayı tetiklediğini açıkladı.

Ancak, C3’ün nitrik oksitlerle reaksiyona girerek, vücutta bir "fırtınaya" neden olabilen ve Alzheimer riskini artıran bir hale gelebileceği belirtildi. Çalışmanın yazarları, kadınlarda menopozdan sonra östrojen düzeylerindeki düşüşün bu riski arttırdığını gösterdi.

Demans belirtileri neler? Demans evrelerine göre teşhisi ve tedavisi nasıl  yapılır, önlenebilir mi? - Sağlık Haberleri

Çalışmanın yazarlarından Dr. Stuart Lipton, "Yeni bulgularımız, tamamlayıcı sistemin bir bileşeninin kimyasal modifikasyonunun Alzheimer''ı yönlendirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu, en azından kısmen, hastalığın neden ağırlıklı olarak kadınları etkilediğini açıklayabilir.

Kadınların neden Alzheimer''a yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu uzun zamandır bir muammaydı, ancak bence sonuçlarımız, kadınların yaşlandıkça artan savunmasızlığını mekanik olarak açıklayan yapbozun önemli bir parçasını temsil ediyor” diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar