Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Dayanışma aidatı ödeyerek TİS' den faydalanabilirsiniz

İş yerimizde yetkili olan sendikaya üye değilim. Sendikal haklardan yararlanma hakkım var mıdır? Bu konuda bilgi verirseniz çok memnun olurum. Ekrem Ateş/ İstanbul

İş yerinizde toplu iş sözleşmesi bulunan yetkili sendikaya dayanışma aidatı ödeyerek siz de sendikaya üye olan diğer arkadaşlarınız gibi sendikaya üye olmadan toplu iş sözleşmesinden (TİS) istifade edebilirsiniz.

İlk başvuruda çalışma izni en fazla bir yıldır

Mehmet Akif Bey merhaba, köşenizi ilgi ile takip ediyorum. İstanbul Fatih'te gıda üzerine işletmem var. Yabancı uyruklu bir çalışanımız için çalışma izni başvurusunda bulunacağız. Çalışma izni süreli midir? Süreli ise bu süre ne kadardır? Kadri.

Kadri Bey, çalışma iznine ilk başvurularda işçiniz için alabileceğiniz maksimum süre bir yıldır. Bir yılın sonunda yapacağınız süre uzatımında iki yıl en fazla çalışma izni alabilirsiniz. İki yılın sonunda da alabileceğiniz izin süresi en fazla üç yıl olacaktır. Tabii burada belirtmeliyim ki her işveren çalışma iznine başvuramaz. Temel bazı kriterler vardır ki bunlar; dernek ve vakıflar için hariç olmak üzere iş yerinde her bir yabancı işçi için beş Türk işçi istihdam zorunluluğu vardır, ayrıca iş yerinin ödenmiş sermayesinin en az Yüz Bin Türk Lirası olması veya brüt satışlarının en az Sekiz Yüz Bin Türk Lirası veya son yıl ihracat tutarının en az İki Yüz Elli Bin Amerikan Doları olması gerekmektedir. Çalışma izni konusunda mevzuat oldukça detaylı olduğundan dolayı ilerleyen günlerde bu konuya köşemde geniş bir yer vereceğim.

PTT tebligatlarını iş yeri çalışanı veya yetkilisi teslim almalıdır

Şirketimde çalışmayan beni ziyarete gelen arkadaşım postacıdan gelen zarfı teslim aldı. 4 ay sonra iş yerime sigortasız işçi çalıştırmaktan dolayı ceza geldi. Bu durumu anlamış değilim. Yardımcı olur musunuz?

PTT memurlarının iş yerlerine yapmış olduğu tebligatların sigortalılık süresinin tespitinde dikkate alınacağı 2018/4 sayılı genelge ile düzenlenmiştir. PTT memurlarınca tebliğ edilen mazbataların üzerinde ''iş yeri çalışanına teslim edilmiştir'' gibi ibarelerin yazıldığının tespiti halinde bu bilgi ve belge uyarınca tebligatın teslim alındığı tarih için re'sen sigortalılık başlatılmaktadır. Bu hususla PTT tebligatlarını sadece iş yerinde sigortalı çalışanların teslim alması gerekmektedir. Bazen iyi niyetli de olsa işvereni ziyarete gelenlerin bu tebligatları teslim alması ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Tebligat alındısında imzası bulunan şahsın beyanları ile birlikte SGK'ya belgelerinizle ve gerekçelerinizle birlikte itirazda bulunmalısınız.

Sigortalı çalışırken maluliyet başvurusunda bulunabilirsiniz

Malulen emekli olabilmek için başvuruda bulunacağım fakat başvuru esnasında sigortalı çalışmam gerekiyor mu? Ceylan Kolcu

Sigortalılığınız devam ederken de müracaatta bulunabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur ki; maluliyetine karar verilen sigortalının sigortalılığı aylık bağlanması talebinde bulunduğu tarihte sonlandırılmış olmalıdır.

24.05.2020 tarihinde emekli olabilirsiniz

Doğum tarihim 24.05.1968, askere gidiş tarihim 01.12.1988, işe giriş tarihim 26.05.1992. Bugüne kadar toplam gün sayım 9000 civarında. Ne zaman emekli olabilirim?

26.05.1992 sigorta başlangıcınız ile 25 yıl 53 yaş ve 5600 gün şartları tamamladığınızda emeklilik dilekçesi verebilirsiniz. Ancak 365 gün askerlik borçlanması öderseniz 1 yıl daha erken emekli olursunuz. Yani 52 yaş 5525 gün ile 24.05.2020 yılında emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz.

4b statüsünde 60 yaş 9000 prim gün şartlarına tabisiniz

Benim 1993 yılında ilk defa sigortam var 650 gün. 2002'den itibaren Bağ-Kur'luyum, 1975 doğumluyum. Bağ-Kur'dan hangi tarihte, SSK sigortadan ne zaman emekli olurum?

1993 yılındaki ilk SSK başlangıcınıza göre 25 yıl 54 yaş 5675 gün şartlarını sağlayıp, 4-b'den (Bağ-Kur) sonra ise 1260 gün 4-a (SSK) primi öderseniz 54 yaşınızda 5675 gün ile 4-a'dan emekli olabilirsiniz. 4-b'den ise 60 yaş 9000 gün ile emekli olursunuz

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları