İstanbul Sözleşmesi için kritik gün: Kadın avukatlar Danıştay'a akın etti

İstanbul Sözleşmesi için kritik gün: Kadın avukatlar Danıştay'a akın etti
Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açılan on dava bugün Danıştay'da görülüyor. Çekilme kararı üzerine çok sayıda sivil, kurum ve kuruluş, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle Danıştay'da dava açtı. Danıştay'da açılan davalardan onunun duruşması, bugün Danıştay 10'uncu Dairesi'nde saat 9:45'ten itibaren görülürken, kadın hakları grup ve örgütleri Danıştay'da davayı yakından takip ediyor.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN KRİTİK GÜN: KADINLAR DANIŞTAY'A AKIN ETTİ!

Danıştay 10. Daire, AKP''li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İstanbul Sözleşmesi''nin feshedilmesi kararının iptali istemiyle açılan davalar bugün esastan görüşülüyor. Birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle yüzlerce avukat davaya katılıyor. Duruşmada çıkacak karar Türkiye''de kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kritik önem taşıyor.

KADINLAR DANIŞTAY''A AKIN ETTİ

Türkiye''nin 73 barosundan 1000''den fazla kadın avukatın katılacağı duruşma öncesi, İstanbul başta olmak üzere Ankara, Diyarbakır ve farklı illerden gelen çok sayıda kadın sabah erken saatlerinde Danıştay önünde toplandı. Bir araya gelen kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganlarını attı.

Duruşma öncesi Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) tarafından yapılan basın açıklamasında, verilecek kararın Türkiye''de kendini üstün görenlerin hukukunun mu, hukukun üstünlüğünün mü hakim olacağına dair de belirleyici olacağı ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Danıştay, kararın iptali istemiyle açılan davalar için özel duruşma açma kararı almıştı. Duruşmaya katılmak için yaklaşık bini aşkın avukat yetki belgesi alırken, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile çok sayıda baro, kadın örgütleri, siyasi partiler ile meslek kuruluşları da duruşma için çağrıda bulunmuştu.

Duruşmada tarafların dinlenmesinin ardından Danıştay 10. Dairesi''nin İstanbul Sözleşmesi''nden çıkılması kararını iptal edip etmeyeceği belli olacak. Daire, kararını daha sonra da açıklayabilir. Ancak karar, kesin nitelik taşımıyor. Bu karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu''na (İDDK) karşı itiraz edilebiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar