Daha önce de İsmailağa cemaati hedef almıştı! Nesin Vakfı’nın parasına el konuldu

Daha önce de İsmailağa cemaati hedef almıştı! Nesin Vakfı’nın parasına el konuldu
Çatalca Kaymakamlığı, Aziz Nesin tarafından kurulan ve 50’nci yılını kutlamaya hazırlanan Nesin Vakfı’nın bloke edilen banka hesabındaki yaklaşık 2 milyon TL'ye el koyarak Hazine’ye devretti. Vakfın yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu, "Yapılan bağışlara el koymak hangi vicdana sığar" diyerek tepki gösterdi.

Nesin Vakfı’nın banka hesaplarına bloke kararının kaldırılarak hesaptaki paranın Hazine''ye aktarılmasına karar verildi. İzmir’in Tire ilçesindeki 60 dönümlük zeytinliği kundaklanan, İstanbul Çatalca’da da İsmailağa Cemaati’nin hedef aldığı Nesin Vakfı’nın yaklaşık 2 milyon TL’si, el konularak Hazine’ye aktarıldı.

Birgün''den İsmail Arı''nın haberine göre, Çatalca Kaymakamlığı’nın 12 Nisan tarihli kararı üzerine "izinsiz yardım toplandığı" iddiası ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunun 7’nci maddesine muhalefet edildiği gerekçesiyle, Nesin Vakfı’nın Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası''ndaki hesapları bloke edilmişti. Kaymakamlık, 27 Aralık 2022''de ise vakfın banka hesaplarında bulunan 1 milyon 970 bin TL’yi Hazine’ye aktararak hesaplardaki blokeyi kaldırmaya karar verdi. Nesin Vakfı’nın Çatalca Gökçeali Mahallesi’ndeki 7 bin 955 metrekarelik arazisinin mülkiyetinin de kamuya geçirilmesi isteniyor. Bu araziye dair süreç ise devam ediyor.

"BAĞIŞLARA EL KOYMAK HANGİ VİCDANA SIĞAR?"

El koyma kararının ardından açıklama yapan Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu, "Biz bu halka her kuruşun hesabını veriyoruz" diyerek şöyle konuştu:

“Kamuya açık alanda kumbara koymadık, kapı kapı dolaşarak insanlardan para toplamadık. Bizim projelerimiz her daim internet sitemizde ve sosyal medya sayfalarımızda yer alıyor. Biz bağışçılarımız hesap vermekle mükellefiz. Dolayısıyla biz bu halka karşı borcumuzdan kaynaklı olarak ve Aziz Nesin’in de vasiyeti gereği her kuruşun hesabını veriyoruz."

"Yapılan bağışlara el koymak hangi vicdana sığar? Hangi kanuna sığar?" diye soran Cihangiroğlu, bloke kararından sonra hesapta biriken parayı kullanma taleplerinin nasıl geri çevrildiğini şöyle anlattı:

"Hesaplarımızdaki yaklaşık 2 milyon TL hazineye aktarıldı. Bu hesaplar aynı zamanda vakfın kira gelirlerinin, telif gelirlerinin de yattığı banka hesapları. Bu hesaplarda biriken para, bağışlar ve gelirlerimiz ve hesap bloke edildiği için kullanılamadı. Hiçbir şekilde dokunmadık o paralara. O gün de ‘2 milyon TL’yi bloke edin ama hesabı kullanmamıza izin verin’ dedik ama buna onay vermediler.”

"VİCDANSIZCA BİR TUTUM SERGİLENİYOR"

“Bize karşı vicdansızca bir yaklaşım sergileniyor” diyen Cihangiroğlu, Vakfın işleyişindeki aksamaları şöyle anlattı:

“Vakfımızın Çatalca’daki merkezinin yanındaki arazide de hâlâ şerh var. Bu arazi bizlere Aziz Nesin’in vasiyetiydi. Arazi satılacağı zaman, arazinin sahibi beyefendi, Nesin Vakfı’nın yarattığı güven ve prestij nedeniyle bize çok daha ucuza vermişti. Bize 3 milyon TL’ye satabileceği bu araziyi 2 milyon TL’ye vermişti. Araziyi alırken ‘Yardım kampanyası düzenlediniz ve para toplayıp bu araziyi aldınız. Dolaysısıyla bu araziyi istiyoruz’ diyorlar. Bu süreçte projelerimizin çoğunu askıya aldık. Uzun süredir baskı altındayız. Yeri geldi çalışanlarımızın maaşlarını erteledik. ‘Bu ay maaşlarınızı gecikmeli vereceğiz’ dedik.”

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz Nisan ayında Nesin vakfının banka hesaplarına bloke koyulmuştu. İsmailağa cemaatine bağlı Rabıta Vakfı’nın İstanbul Çatalca’da bulunan vakfın yanına yerleştiğini ve komşu olduklarını belirten Nesin, söz konusu vakfın kendilerini rahatsız ettiğini dile getirmişti. Nesin, “Arkaları sağlam anlaşılan. Buraya kadar olanlar o kadar önemli değil, biz bu tür mücadelelerle çok haşır neşir olduk, âdeta nasırlaştık” demişti.

Valiliğin izinsiz bağış kampanyası iddiasıyla hesabı bloke ettiğini vurgulayan Nesin, şunları kaydetmişti:

“Şu anda paramıza ulaşamıyoruz. Hem araziyi hem de o süreçte toplanan parayı istiyorlar. Bir ay boyunca sorunu diyalogla, güzellikle, bu ülkeye ve insanlarına inanan uygar insanlar gibi çözmeye çalıştık, ama olmadı. İzinsiz bağış kampanyası dedikleri de bir Facebook duyurusundan ibaret. Kaldı ki o zamanlar sosyal medya duyurularını kampanyadan sayan bir kanun maddesi de yoktu, üç dört yıl sonra çıktı.”

2022''nin ağustos ayında Nesin Vakfı''na ait 60 dönümlük zeytinlik kundaklanmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar