Cuma hutbesinde kira sorunu ve stokçuluk: Diyanet sonunda ekonomiyi gördü!

Cuma hutbesinde kira sorunu ve stokçuluk: Diyanet sonunda ekonomiyi gördü!
Diyanet'in bu haftaki cuma hutbesinde ekonomi vurgusu dikkat çekti. Hutbede son günlerde sorunların arttığı ev sahibi-kiracı ilişkileriyle ilgili ifadeler yer alırken stokçuluğun da Müslümanlığa yakışmadığı belirtildi.

Türkiye'de yıllardan beri kontrol altına alınamayan ancak başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere ekonomi yönetiminin sabır ve umut aşılamaya çalıştığı enflasyonla ilgili sorunlar vatandaşın canını yakmaya devam ediyor.

İğneden ipliğe tüm ürünlerde fiyat artışı rekor seviyeye ulaşırken kiralar da makul fiyattan uzaklaştı. Öyle ki ev sahibi ile kiracılar arasında ölümle sonuçlanan kavgalar yaşanmaya başladı.

Ekonomideki tabloyu uzun bir süredir görmezden gelmesi nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde olan Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki cuma hutbesinde sürpriz bir metinle ortaya çıktı.

DİYANET'İN CUMA HUTBESİNDE ANLAMLI UYARI: "KAZANÇ İÇİN HER YOL MUBAH DEĞİLDİR"

Hutbede özellikle ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarına yapılan vurgu ve stokçuluğun İslam'la bağdaşmaması gibi konulara dikkat çekildiği görüldü.

“Ahilik: Dürüstlük ve Merhameti Ticarete Hakim Kılmak” başlıklı hutbe, Türkiye’deki tüm camilerde okutulurken “Mümin bilir ki inancımız ve geleneğimizde kazanç elde etmek için her yol mubah değildir. Daha çok kazanma hırsıyla insan onuru çiğnenemez. İnsanların zor durumda olmaları istismar edilemez. Bilgisizliği suistimal edilerek kişi zarara uğratılamaz, aldatılamaz.” ifadeleri öne çıktı.

EV SAHİBİ-KİRACI İLİŞKİLERİYLE DİKKAT ÇEKEN İFADELER

Kur'an-ı Kerim'de geçen "Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında, mallarınızı aranızda haksız ve haram yollarla yemeyin ve kendinizi helak etmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir." ayetinin duyurulduğu hutbede, “Mümin, daha fazla kazanç elde etmek için temel ihtiyaç maddelerini stoklayamaz. Arz talep dengesini bozarak bir malı değerinden fazlaya satamaz. İnsanların zorunlu ihtiyacı olan ev ve işyerini boş bırakıp fiyatları yükseltemez. Merhametli bir ev sahibi, kiracısının da bir aile geçindirdiğini unutmaz. İnsaflı bir kiracı da kasıtlı olarak ev sahibini mağdur edemez.” ifadeleri yer aldı.

Hazreti Muhammed'in “Bizi aldatan bizden değildir.” hadisine de yer verilen hutbede, bu nebevi uyarıdan hareketle ecdadın, sevgi ve saygıyı, kardeşlik ve merhameti, doğruluk ve dürüstlüğü, yardımlaşma ve dayanışmayı ticarete hakim kılmak için Ahilik teşkilatını kurduğu hatırlatıldı.

"ALIŞVERİŞTE HELAL-HARAM HASSASİYETİ AZALIYOR"

Hutbede, “Bu teşkilatın temel ilkesi, eline, diline, beline sahip olmaktır. Eşine, işine ve aşına özen göstermektir. Harama bakmamak, haram yiyip içmemek ve harama el uzatmamaktır. Yanlış ölçmemek, eksik tartmamaktır. Güçlü iken affetmesini, öfkeli iken yumuşak davranmasını bilmektir.” ifadelerine yer verildi.

Alışverişte helal haram hassasiyetinin her geçen gün azaldığına dikkat çekilen hutbede, şunlar belirtildi:

“Doğruluk ve dürüstlük gibi erdemler giderek zayıflıyor. Daha çok kazanma hırsıyla ahlaki değerler ve hukuki ilkeler göz ardı ediliyor. Aşırı tüketim, lüks ve israf günden güne artıyor. Bu durumda bize düşen, Ahilik ilkelerini benimsemek, iş ve ticaret hayatımıza bu ilkeleri yeniden hakim kılmak için çaba göstermektir.

Sevgili Peygamberimizin 'Dürüst ve güvenilir tüccar, ahirette peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle beraber olacaktır.' müjdesine erişebilmenin gayretinde olmaktır. Kıyamet gününde, kazancımızın ve harcamalarımızın hesabını vereceğimizi unutmamaktır.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar