Çölyak hastalığının sinsi belirtilerine dikkat

Çölyak hastalığının sinsi belirtilerine dikkat
Çölyak hastalığının uzun süre sessiz kalıp yıllar sonra belirti verebildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, “En temel bulgu ishaldir, ancak her hastada görülmeyebilir.

Karında şişkinlik, ağızda tekrarlayan yara, zayıflama, kansızlık, eklem ve kemik ağrıları, infertilite, tekrarlayan düşükler, osteoporoz, saç dökülmesi, migren, duygu durum değişikliği de görülebilir. Hastalığın tedavisinin temel unsuru glutensiz beslenmektir. Ayrıca; şampuan, dudak nemlendiricisi, vücut losyonu gibi ürünleri alırken de gluten içerip içermediği kontrol edilmelidir” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu, toplumda yaklaşık her 100 kişiden birinde görülen çölyak hastalığına karşı uyardı. Prof. Dr. Canbaloğlu, çölyak hastalığının genetik olduğunu belirterek “Hasta insanların 1. derece yakınlarının çölyak hastalığına yakalanma olasılığı yüzde 10 civarındadır. Çölyak hastalığı ince bağırsağın, tahıl ürünlerinde bulunan gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren hassasiyetle giden bir emilim bozukluğu hastalığıdır. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içerir.

Alınan besinler ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve eldiven parmaklarını andıran villus çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülür. Böylece bağırsak emilim yüzeyi azalır ve alınan gıdaların emilimi bozulur. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar” diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar