Çocuklarda D vitamini eksikliğine dikkat

Çocuklarda D vitamini eksikliğine dikkat
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, yaptığı açıklamada, D vitamininin vücut için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, vitaminin dengeli alınmasının sağlık açısından kritik olduğunu belirtti.

Dr. Arslan, özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğinin ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti. "Özellikle çocuklar için çok gerekli olan vitaminlerin başında D vitamini geliyor. Çocuklarda D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunu olumsuz etkileyerek raşitizm gibi hastalıklara yol açabiliyor. Bu nedenle, D vitamini takviyesi çocukların sağlıklı gelişimi için önemlidir" diyen Dr. Arslan, D vitamininin vücuda alınabileceği kaynaklardan da bahsetti.

"D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklarda, karaciğer ve yumurta sarısında, maydanoz, brokoli, süt ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Ancak, besinlerle alınan D vitamininin büyük bir önemi olmadığını belirtmek gerekir. Günümüzün yaşam koşulları, kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması ve yetersiz beslenme D vitamini eksikliğini artırabilmektedir" şeklinde konuşan Dr. Arslan, bu durumun pek çok hastalığa davetiye çıkarabileceğini ekledi.

Dr. Arslan, D vitamini eksikliğinin belirtilerinden bahsederek, "Sık enfeksiyon geçirme, ishal, saçlı deride pullanma, cilt yaralarının geç iyileşmesi, diş çürümesi, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, kemik ağrısı, davranış bozuklukları gibi belirtiler D vitamini eksikliğinin habercisi olabilir. Bu nedenle, D vitamini eksikliğinin önlenmesi ve tedavisi önemlidir" ifadelerini kullandı.

Dr. Arslan, son olarak, D vitamini takviyesi yapmadan önce mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini vurgulayarak, "D vitamini fazlasının da zararlı olduğunu unutmamak gerekir. Fazla D vitamini alımı böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, kişiye uygun dozlarda D vitamini takviyesi yapılmalı ve doktor gözetiminde olunmalıdır" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar