Çocuk ishalinde önlenemeyen sıvı kaybı hayati risk taşıyor

Çocuk ishalinde önlenemeyen sıvı kaybı hayati risk taşıyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Çağlar Erol, “İshali gördüğünüz an hidrasyona başlayın, yani bol su içirin” ifadelerini kullanarak ebeveynleri bilgilendirdi.

Çocuklarda görülen ishallerin doğru tedavi yapılmadığında hayati tehlikeye neden olabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Murat Çağlar Erol, ishal tedavisi hakkında konuştu.

Sıvı alımının önemine dikkat çeken Dr. Erol, “Aralıklı görülen yumuşak kıvamlı dışkılama korkulacak bir şey olmasa da ani başlayan sıvı dışkılamaya ek olarak artmış bağırsak sesleri varsa bu genelde ishal anlamına gelmektedir. Enfeksiyonlar, fazla meyve suyu, uygun olmayan mama kullanımı ve besin alerjileri ishal sebepleri arasında sayılabilir. Bu durumla karşılaştığınızda doktorunuzla iletişim halinde olun ve her seferinde çocuğunuzun yeterli sıvı aldığından emin olun. Hidrasyon burada temel önemi olan kelime. İshalle karşılaştığımız durumda yapılması gereken en önemli adım hidrasyonun sağlanması, yani ishal ile kaybedilen suyun yerine konmasıdır” ifadelerini kullandı.

“İshal mi değil mi?”

Çocuğun ishal olup olmadığının nasıl anlaşılabileceğini anlatan Uzm. Dr. Erol, “Ani başlayan artmış bağırsak sesleri ile birlikte normalden daha sık yumuşak ve sulu dışkılama başladı ise ishalle karşı karşıyayız demektir. Çocuğun sıvı dengesi bozulmadığı sürece ishallerin çoğu belirgin bir sağlık tehdidi oluşturmaz.

Fakat sıvı kaybının önüne geçilemezse durum hastaneye yatıştan hayati tehlikeye kadar uzanan bir yelpazede çocuğunuzun yaşamını tehlikeye sokabilir. İshali gördüğünüz an hidrasyona başlayın, yani bol su içirin” şeklinde konuştu.

İshalin sebeplerinden bahseden Uzm. Dr. Erol, “İshalin sebepleri, viral ya da bakteriyel sindirim sistemi enfeksiyonları, parazitler, antibiyotikler, uygunsuz mama kullanımı, besin alerjisi veya intoleransı ya da zehirlenme olabilir” dedi.

“İshal olan çocuğun sıvı dengesi korunmalı”

İshal olan çocuğun sıvı dengesinin korunması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Erol, “İshal çocuğunuza sıvı kaybettirip, miktarına göre hafif halsizlik, yorgunluktan, hayati tehlike oluşturacak kan basıncı düşüklüğüne kadar uzanan bir yelpazede zarar verir. Bu yüzden ishalle kaybedilen sıvının hızla yerine konması en önemli tedavi basamağıdır. Emzirme döneminde ise emzirmeye devam edin. Okul öncesi dönemde ise ekstra su verin. Verdiğiniz sıvıları kusuyorsa doktorunuzla iletişime geçin” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar